cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

La Biennal de Venècia inaugura l'obra de Mabel Palacín que representarà Catalunya i les Balears

Villatoro, president de l'IRL, ha assegurat que es pretén "ser present als principals escenaris de la cultura"

L'artista barcelonina Mabel Palacín inaugurarà aquest dimecres el projecte que representarà Catalunya i les Balears en la Biennal de Venècia, que tindrà lloc entre el 4 de juny i el 27 de novembre, i que investiga el canvi de posició de l'espectador respecte a les imatges. A la inauguració assistiran la pròpia artista; el comissari, David G. Torres; el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro; el conseller de Presidència del Govern Balear, Albert Moragues, i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell. La mostra 'Mabel Palacín: 180è', promoguda per l'IRL, reflexiona sobre la ciutat com a marc de la col·lectivitat i com a escenari sobre el qual observar els canvis que s'estan produint entre el receptor i l'emissor de les imatges, en un món on cada dia es pengen 100 milions de fotos a Facebook i es veuen més de 150 segles de vídeo a Youtube, segons va assenyalar Torres en roda de premsa, l'abril passat.

El comissari també va destacar la importància i contemporaneïtat del tema elegit, ja que "la relació entre les imatges i la realitat ha de ser un tema central en la reflexió avantguardista de l'art". Palacín va aclarir que l'exposició consta de fotografies i vídeos gravats a la pròpia ciutat de Venècia. "La idea és buscar estampes sorprenents, aquelles en les quals a primer cop de vista no es reconegui a quina ciutat som, amb l'objectiu d'allunyar-nos de les vistes prototípicas i demostrar que Venècia pot ser confosa amb Detroit i Manchester", va defensar Palacín.

Durant els últims mesos, l'artista ha pres fotografies i preses de vídeo d'un lloc indeterminat de Venècia, després del qual fraccionarà la imatge en múltiples punts de vista i micro-narratives per aconseguir contrasts entre la imatge fixa i el moviment. L'exposició podrà veure-se'n en el Magazzino del Sale número 2, dins del cicle 'Eventi collaterali' i en col·laboració amb l'associació artística alternativa Sale, les activitats del qual i iniciatives estan molt implantades a la ciutat italiana.

Aposta institucional

Villatoro va assegurar a la mateixa roda de premsa que el projecte respon a la voluntat de "ser presents als principals escenaris on es debat el futur de l'art i la cultura", encara que va reconèixer que el pressupost d'aquesta edició -de 750.000 euros- s'ha reduït un 25% respecte al de l'any 2009. També va avançar que l'IRL ha preparat, amb la col·laboració del col·lectiu Sale, un programa d'activitats paral·leles en el qual, mitjançant conferències i taules rodones, reflexionarà sobre els grans debats artístics i polítics de l'actualitat: el govern dels béns comuns, els pirates del segle XXI i els nous aspectes de la zona mediterrània, entre d'altres. L'artista Joan Fontcuberta, el sociòleg Manuel Castells, la filòsofa Victòria Camps i l'antropòleg Manel Delgado seran algunes de les personalitats que participaran en aquest cicle de conferències.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.