cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.12°

Els museus celebren la seva festa

Els espais expositius mallorquins commemoraren el seu dia internacional amb diverses activitats, a més d'obrir les portes gratuïtament als visitants

125834
El Casal Solleric fou l'escenari de la performança musical Extrema dolor. | J.M.

"Museu i memòria" fou el lema sota el qual se celebrà ahir el Dia internacional dels museus, una commemoració que nasqué l'any 1977 i que enguany pretén ressaltar els papers dels museus a favor del diàleg entre les diferents cultures. El Museu de Mallorca, que té les sales tancades, fou la cloenda perfecta, amb la ja tradicional festa dels museus, en la qual es congregaren més d'un centenar de persones per guadir dels bons àpats i vins -amb les sopes mallorquines com a plat principal. Un total de 24 museus i centres d'art de Palma i la Part Forana commemoraren enguany aquesta diada, amb una jornada plena d'activitats, visites guiades, entrades gratuïtes, conferències, actuacions i tallers.

Es Baluard acollí l'actuació de la companyia de dansa Au Ments, que representà, a partir de les 20.30 hores, l'obra Quan ses bistis volaven. Les visites guides es perllongaren fins a una hora inusual, ja que el museu d'art modern i contemporani tancà les portes a les 22.00 hores. El Casal Solleric acollí un dels espectacles més arriscats de la diada. En el marc de l'exposició Pietà, situada a la planta baixa, Margalida Arbona, Irene Mas i Francsc Arbona protagonitzaren la performança musical Extrema dolor. El recinte situat al Born també tancà a les 22.00 hores.
Per la seva part, la Fundació Pilar i Joan Miró presentà l'espectacle Dona i ocell, de la companyia Assaji. Aquest muntatge de dansa resultà d'allò més adequat, ja que ofereix una interpretació personal de l'obra de Joan Miró Dona i ocell. Com ja es va fer l'any passat, els catàlegs de la fundació es pogueren comprar a uns preus simbòlics, a l'abast de qualsevol butxaca.

D'altra banda, el Centre de Cultura Sa Nostra oferí la performança A granel: diàleg amb l'ombra, amb Aina Compte i Rudy Schwizgebel. Veure l'espectacle serví d'excusa per acostar-se a l'exposició Fotògrafs de la natura. Wildlife Photographer of the Year 2010. El castell de Bellver també obrí les portes de franc. L'historiador Pau Marimón aprofità per presentar-hi el seu nou llibre, El descobriment d'un símbol. Guia temàtica del castell de Bellver. Una mica més tard, el protagonisme va recaure sobre Jordi Gayà, qui oferí la conferència Els reis que construïen palaus. Bellver des de Ramon Llull.

La UIB també va aportar-hi el seu granet d'arena. Ho va fer amb la mostra Empelts, que s'inaugurà ahir als passadissos de l'edifici de la Riera. Vint-i-dues fotografies amb ànima poètica, realitzades per Sebastià Perelló i prèviament difoses a través de les xarxes socials, foren les protagonistes de l'horabaixa. A mitjan horabaixa, la Casa Museu Llorenç Villalonga organitzà una visita a Can Sabater, guiada per la historiadora d'art Aina Pascual i en la qual es tractaren els aspectes domèstics i etnogràfics d'aquest casal de l'època moderna. També es pogué gaudir d'un tast de vi, degudament explicat, de la denominació d'origen de Binissalem, una oferta complementària a la mostra El vinyet. També a la Part Forana, l'Ajuntament d'Alcúdia va obrir el jaciment de Pol·lentia, de manera gratuïta i per tots aquells que el volguessin visitar. Això sí, foren els primers a tancar, a les 16.00 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.