algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.57°
16°

La ciutat, fita a fita

L'Ajuntament de Palma impulsa la col·locació de plaques en llocs estratègics per recordar els ciutadans més il·lustres i els fets més rellevants. També té previst recopilar-les en un llibre

Fa pocs dies, l'Ajuntament de Palma inaugurava, al carrer de la Mar, una placa davant l'hostal en què, acabats d'arribar a Mallorca, Frederic Chopin i George Sand descansaren abans d'enfilar el seu trajecte cap a Valldemossa, el 8 de novembre de 1838. És una de les fites que Nanda Ramon ha col·locat per Ciutat, en un dels projectes inclosos dins la seva legislatura. Pel dia de Sant Jordi, el 23 d'abril, trobarem dues noves plaques en els nostres caminars pel centre antic. Una serà al carrer Morey, a la casa natal de la poetessa Maria Antònia Salvà. L'altra, a pocs metres, al número 15 del carrer Estudi General, ens indicarà la llar on va néixer, viure, morir i probablement escriure grans clàssics de la literatura catalana Llorenç Villalonga.

"La iniciativa -explica la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon- parteix del Consell Municipal de Cultura, que opina que la ciutat ha d'estar fitada no només per al visitant, sinó també per al resident, que podrà conèixer així part de la seva història". D'entre les propostes que Cort té damunt la taula hi ha noms com el de l'escriptor Mario Benedetti (que residí al carrer Port de Cariño); el filòleg Francesc de Borja Moll (a Sant Sebastià); l'arquitecte Gaspar Bennassar (al carrer Vallseca); el geògraf i polític Felip Bauçà (al de l'Esperit Sant) i escriptors com Gertrude Stein i Anthony Kerrigan, que fixaren la residència en una casa modernista del carrer Dos de Maig.

La llista podria ser ben llarga, sobretot en barris com el Terreno, que durant molts anys fou refugi i residència de multitud d'artistes i escriptors de la categoria de Robert Graves, Ava Gadner, Rubén Darío i tants d'altres. "La tasca és complicada i inclou una negociació amb els propietaris de les cases, que no sempre són bons de trobar", indicà Nanda Ramon. "Sovint et trobes que allà hi ha un local regentat per una gent que no té res a veure amb la finca i cal anar estirant el fil fins a trobar-ne l'autèntic propietari", afegí. Una altra de les plaques previstes de col·locar en els propers mesos és a la plaça del Coll, on antigament hi havia la llibreria especialitzada en poesia Cavall Verd, que ara dóna nom als premis que cada any entrega l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Fou precisament en el decurs de la celebració de la seva gala que sorgí la idea de posar-hi un recordatori.

Així mateix, és prioritat de l'equip de Nanda Ramon "la revaloració de dos elements dins la ciutat: la dona i la memòria històrica", digué la regidora. Així, durant la legislatura, s'han anat recordant i fitant esdeveniments, com la presó de Can Salas, que arribà a acollir un miler de dones durant la Guerra Civil i el franquisme; i diferents espais del castell de Bellver, presó i magatzem militar.

Les fites, recopilades
Però de plaques i recordatoris la ciutat n'és plena i, òbviament, no tots han tingut el mateix origen polític, social o ciutadà. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha encarregat l'elaboració d'un inventari que rememori totes les fites que hi ha escampades per Palma amb la finalitat de tenir una mirada diferent del seu passat, dels ciutadans i dels episodis més emblemàtics. "Volem fixar allò que està fet fins ara i anar incrementant les fites de la ciutat", confirmà la regidora, que no descarta que aquest recull sigui una realitat en forma de llibre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.