nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
11°

La Llonja, al 50%

La fi de la reforma i la rehabilitació estan prevists per a l'estiu que ve, mentre que els canvis a la teulada encara queden pendents d'aprovació

38322

La teulada, pendent del vistiplau de Patrimoni.

Ferran Aguiló - Teresa Ayuga

El mes de febrer del 2008 una de les obres mestra del gòtic civil mediterrani, l'edifici de la Llonja de Palma, es vestí de bastides per tal de ser restaurat i conservat. Passat un any i cinc mesos, "les obres estan al cinquanta per cent". Així ho afirmà l'aparellador Joaquín Izquierdo Puigserver després de la visita que la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, realitzà ahir a aquest edifici, per comprovar-hi l'evolució de les tasques. "Està previst que la Llonja estigui llesta l'estiu del 2010", segons afirmà Galmés després del recorregut en el qual va estar acompanyada pel president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, i el director de les obres, l'arquitecte Pere Rabassa, entre d'altres. "Interiorment està gairebé enllestida, però ara manca l'exterior i la teulada", apuntà l'aparellador. Al llarg de la passejada pel cor de l'edifici, la comitiva observà diferents grafits, alguns dels quals daten de l'any 1600. "Encara hem d'estudiar què farem amb ells i quin és el seu valor", assegurà Izquierdo referint-se als murs d'un edifici que una vegada enllestit "recuperarà les seves funcions per actes institucionals", apuntà Galmés. Per establir les funcions de l'edifici, "la Comissió redactarà un protocol", afegí.

Noves tècniques
El projecte inicial de restauració de la Llonja, presentat i aprovat per Patrimoni, data de l'any 2000. Des de llavors han aparegut noves tècniques al mercat "molt manco agressives que les previstes", assegurà Rabassa. Sense canvis en el pressupost, que ascendeix a 2,7 milions d'euros, "hem canviat algunes de les tècniques previstes", afegí. La neteja es realitza amb zeolita, una mescla d'argila, cel·lulosa, aigua destil·lada i detergent neutre que extreu la brutor de la pedra sense perjudicar-la. Estam fent un peeling a l'edifici", va apuntar Rabassa. A més a més, "també estam estudiant aplicar un altre tipus de tancament més adequat per a l'edifici, a banda dels vidres", afegí l'arquitecte.

La teulada, pendent del vistiplau de Patrimoni

Els membres de la comissió de seguiment de les obres de restauració de la Llonja es reuniren ahir a les 11.30 hores per tractar "molts temes i importants", segons avançà l'arquitecte Pere Rabassa a la consellera Bàrbara Galmés. Davant la presentació del projecte de modificació de la reforma de la coberta, la Comissió ha decidit entregar-lo avui mateix a la Comissió de Patrimoni del Consell, que és qui l'ha d'aprovar, perquè es pugui dur a terme. Patrimoni ja va aprovar la substitució de la teulada dissenyada al projecte inicial per l'arquitecta Glòria Alcázar, de fusta acabada en coure, i avui rebrà el projecte per dur a terme aquesta nova coberta "plana com la original de Guillem Sagrera, però amb les tècniques actuals", apuntà l'aparellador Joaquín Izquierdo. "La nova teulada, si així ho aprova Patrimoni, tindrà un trespol original de Sagrera, que protegirem amb una tela i sobre el qual col·locarem la teulada ceràmica i plana", afegí a l'hora que apuntà que "la teulada, així com la va dissenyar Guillem Sagrera, és un dels tresors de l'edifici i la seva restauració és fonamental".

Una nova fase

Altres propostes que es posaren damunt la taula ahir foren la de redissenyar l'espai urbà i adequar-lo al nou edifici i restaurar el portal de l'Àngel i d'altres elements esculturals, que no estaven prevists al projecte inicial. Per aquest motiu, la comissió acordà redactar un projecte que doni cabuda a aquestes propostes per donar continuïtat a la recuperació total de l'edifici. Això serà, però, dins una nova fase.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallorqui, fa mes de 13 anys
Tu espera les burrades que hauran fet amb la restauració, que ja n'he sentit alguna de bona dels que hi fan feina.
Valoració:3menosmas
Per Carles, fa mes de 13 anys
Gòtic civil "mediterrani"? Fins i tot Diari de Balears ha d'adoptar al seu llibre d'estil el criteri dels colonitzadors espanyols? En tots els tractats d'Història de l'Art sempre s'havia anomenat Gòtic català. La primera vegada que vaig sentir això de "`gótico mediterráneo" va ser fa una bona partida d'anys durant una visita al Palau de l'Almudaina, gestionat per Patrimonio Nacional, i em va provocar un sentiment d'indignació. Veure que també el diari de referència en llengua catalana s'apunta al procés de desnacionalització no pot esser més descoratjador...
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente