nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Dimonis federats

La Factoria de So acollí ahir la presentació oficial de la nova federació que engloba 16 colles de dimonis i bèsties de l'Illa

La Factoria de So de Santa Maria acollí ahir vespre la presentació en societat de la Federació de dimonis, diables i bèsties de foc de les Illes Balears. I, per fer-ho, mostrà la gran diversitat de colles i dimonis que hi ha arreu de l'Illa, senyal d'una tradició que, si bé té pocs anys d'història, està arrelant amb força en el si de la nostra socitetat.

"No volem unificar les colles, perquè sabem que una de les peculiaritats dels dimonis a les Illes és que totes tenen una identitat pròpia i diferenciada, però sí que sabem que tots junts podem tenir més força", assegurà Joana Mairata, presidenta d'aquesta federació que acaba de néixer. Que no hi hagués federació oficial "no vol dir que no s'hagi fet feina abans", puntualitzà Mairata, conscient que una polèmica com la directiva europea "fou el detonant per crear aquesta entitat, de la qual ja feia molta estona que en parlàvem".

La resolució de la famosa llei 2007/23, prevista per gener, i la creació, posteriorment, d'una llei del foc de caràcter autonòmic (inexistent a les Balears) són dos dels principals objectius d'aquesta nova federació, que de moment integra 16 de les 19 colles que hi ha a Mallorca. "Allò que volem ara és donar-nos a conèixer i que les noves colles puguin també apuntar-s'hi", digué Mairata. "Així mateix, tot i que som conscients que la majoria de grups són de Mallorca, també ens agradaria que les dues colles que hi ha fora, una a Eivissa i l'altra a Maó, en formassin part", precisà.

Ahir, per celebrar aquest nou naixement, encengueren la metxa amb un correfoc que incorporava dos dimonis de cada una de les setze colles pertanyents a l'entitat. Devers les vuit del vespre actuaren els dimonis infantils (en són un total de quatre colles) i, després d'un petit discurs, ho feren els dimonis i bèsties restants.

A més, anaren a Santa Maria membres de la Federació de Diables del País Valencià i una representació de la federació de bestiari del Principat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.