cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.09°

Exteriors justifica que s'inicià sense haver-hi crisi

La subsecretària de Moratinos excusà ahir la despesa de vint milions d'euros de la cúpula de les Nacions Unides dient que quan es va projectar no era el mateix moment econòmic que l'actual

La polèmica envers la recentment inaugurada sala dels Drets Humans i les Civilitzacions de Ginebra tornà ahir a la palestra a Madrid. La subsecretària d’Afers Exteriors i Cooperació, María Jesús Figa, va admetre ahir que la situació econòmica actual no és la mateixa que quan es va plantejar la construcció de la cúpula de Miquel Barceló a l’ONU, amb la qual cosa féu entrendre que la crisi a l’Estat potser hauria condicionat aquesta despesa de vint milions d’euros. Així i tot, Figa no va valorar ex professo la partida enconòmica de l’obra creada per Miquel Barceló. La responsable d’Exteriors comentà: "Tal vegada es va plantejar en un moment en què la conjuntura econòmica no era la mateixa que avui". Així mateix, defensà que en cap cas no s’han pres fons destinats a ajuda per al desenvolupament per finançar aquesta obra.

Figa va comparèixer davant la Comissió de pressuposts del Senat i respongué les crítiques de la senadora popular Luz Elena Sanín pel desviament de doblers al Fons d’Ajuda al Desenvolupament (FAD) per tal de sufragar la cúpula. La subsecretària d’Exteriors denuncià que "s’ha fet molta demagògia" sobre aquesta qüestió, malgrat que sí va reconèixer que l’obra potser va ser ideada en un context diferent a l’actual pel que fa a l’economia. Figa va insistir que no s’ha de parlar de "desviament de cabals públics". Segons la socialista, "es poden destinar doblers a diversos objectius" entre els quals cità "accions d’emergència, accions d’ajuda humanitària, quotes i apotacions de capital a les institucions financeres internacionals, com també contribucions multilaterals de desenvolupament".

Mala regulació

Així mateix, María Jesús Figa va admetre que la regulació dels Fons d’Ajuda al Desenvolupament, que es crearen fa 30 anys "per potenciar les inversions espanyoles a l’exterior i afavorir el desenvolupament als països beneficiaris", "ha quedat superada". Per això, subratllà que el Govern espanyol fa feina ara per a la reforma d’un de nou, "el Fons per a la Promoció del Desenvolupament". Per la seva banda, el director general de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Juan Pablo de Laiglesia, encara que no volia parlar dels doblers de la cúpula, en el torn de rèplica a la comissió del Senat va tornar a repetir que no tots els crèdits dels FAD són comptabilitzats com a ajuda al desenvolupament.

Els populars no es varen mostrar d’acord amb la resposta i, la setmana passada, Iniciativa Catalunya-Verd ja va registrar una pregunta al Congrés dels Diputats per sol·licitar més informació sobre la despesa del regal que l’Estat espanyol ha fet a les Nacions Unides.

EL PP D’EXTREMADURA VOL RETIRAR ELS DOBLERS

La polèmica ha arribat també a l’executiva extremenya, una de les comunitats que igual que Balears, Catalunya i Aragó ha col·laborat de manera econòmica amb el projecte. Ahir, el Partit Popular demanà la retirada dels 150.000 euros consignats en els pressupostos de 2009 per finançar la cúpula de Miquel Barceló a l’ONU. José Antonio Monago va sol·licitar al cap de l’executiu que expliqui als 90.000 extremenys que es troben a l’atur per què s’han destinat 150.000 euros a aquesta obra faraònica. Fernández Vara li va respondre que "la despesa no és per pagar un sou a Barceló, sinó per a la utilització d’Extremadura d’un espai que pertany al regne d’Espanya".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.