nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Mor l'escriptor Biel Sabrafín a 66 anys

Va ser col·laborador en temes històrics i culturals de les publicacions del Grup Serra

L’escriptor Gabriel Sabrafín morí ahir vespre a Palma a 66 anys d’edat, a conseqüència d’una malaltia fulminant. Sabrafín, que havia nascut a Palma el 1942, va ser autor de novel·les i textos dramàtics. Com a periodista col·laborà als diaris Ultima Hora —on realitzà la la major part de la seva feina com a reporter—, Baleares, La Hoja del Lunes i El Lunes, i la revista Brisas. Però Sabrafín era, sobretot, un redactor cultural que coneixia molt bé el món de la música clàssica i el del teatre, un referent per als companys de la redacció. Tenia també molts de coneixements sobre cultura popular, costums i folklore. Tant era així, que Josep Carles Tous, quan era regidor de Cultura a l’Ajuntament de Palma entre 1991 i 1995, l’incorporà al seu equip com a assessor.

Com a autor va ser, sobretot, escriptor de textos dramàtics. En el seu currículum destaquen Benet Esteve, Planxat al vapor i Vell amic de Banús. Aquesta darrera obra rebé el premi Teatre Principal.Com a novel·lista firmà Entre el foc i el fum i El novè vent, i del seu interès per les temàtiques populars en sortiren llibres de contes i llegendes de les Illes i les plaguetes que publicava des de 2004.

En la sèrie Escritores en su tinta, publicada a Brisas, la novel·lista Neus Canyelles titulà Un cor senzill el capítol dedicat a Sabrafín. Canyelles hi definia l’escriptor amb les paraules següents: "Sabrafín és un home que estableix la vida d’una manera senzilla. No és un escriptor profund, ni gaire menys no turmentat. Escoltar-lo és un plaer. Sap explicar històries. Però en sap de veritat. I aquest és un do impagable que ha estat agraït sempre en tots els punts de la Terra".

En l’entrevista que li féu Canyelles, Sabrafín li confessà: "Jo parl de les coses de la vida d’un poble". Coses senzilles, com era ell. En una altra entrevista amb Sebastià Bennassar a Diari de Balears, ara fa deu anys, Sabrafín explicava amb humor que "jo som jubilat, per tant puc dir que ara som de vacances quasi tot l’any. Allò que més m’agrada és anar a una caseta de camp que tenim, enmig d’un ametlerar, i allà llegir i tenir un poc d’esment del jardí".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Maquiavel, fa mes de 15 anys
Sabrafín era físicament madur i psíquicament un clarivident.
Ens ha deixat una persona optimista i jove.
Valoració:2menosmas
Per cosme, fa mes de 15 anys
Una grandíssima pèrdua, una pena inmensa.
Valoració:5menosmas
Per Tomeu, fa mes de 15 anys
Una gran pèrdua per als qui et vàrem conèixer. Un mallorquí culte, educat i prudent, dels que ja no queden. Una persona entranyable, a qui no oblidarem mai.
Valoració:8menosmas
Per Mercè Guinart Farré des de Barcelona, fa mes de 15 anys
Et vaig veure just fa 1 mes, quan per motius de feina vaig ser a Palma i per casualitat tu acababes de sortir d'una operació molt delicada. Durant els anys que varem treballar junts a Cultura de l'Ajuntament de Palma, encara trobavem divertides totes les anecdotes sorgides d'aquests anys, amb el Moustaki, la Yardena Arazi, etc. Erem un bon equip. Per a mi Biel, has estat una de les persones amb més qualitat humana que he conegut, i encara ho ets perquè per molt que insisteixis a marxar jo sempre et duré al mer cor.
Recorda el que sempre t'he dit, va ser una de les époques de la meva vida més satisfactòria que vaig tenir. Donc gràcies per haver-te conegut.
Valoració:6menosmas
Per Felip Carbonell i Riera, fa mes de 15 anys
Malauradament havia perdut el contacte amb en Biel els darrers dos anys. Coses de la distáncia geogràfica i dels canvis de correu electrònic. Però els anys que passàrem plegats fent feina a Cultura de l'Ajuntament de Palma varen deixar una empremta molt gran dins el meu cor i me l'estimava molt, com un d'aquells amics tan especials que trobes un pic o dos en la vida. Compartírem molts bons moments i també moltes penúries. Mos assemblàvem en moltes coses. Tots dos hem volgut viure una vida senzilla, però viscuda al 100%. Quina llàstima que la seva hagi acabat abans d'hora. L'he enyorat d'ençà que vaig mudar de terres. L'enyoraré encara un poquet més ara que sé que ja no és amb noltros.

Una aferrada molt forta per na Consol, en Sapri i en Biel.

Felip Carbonell, des d'Irlanda.
Valoració:5menosmas
Per Toni Duran i Febrer, fa mes de 15 anys
Les Illes han perdut un mallorquí de veritat i que estimava la roqueta.
Gràcies per tot Biel.
Valoració:5menosmas
Per Vicenç Calonge i Gustà, fa mes de 15 anys
Bon dia, Gabriel. Allà on siguis esper que tenguis una bona estada ja que has fet molt per tots nosaltres.
Una abraçada i fins més tard!
Vicenç Calonge
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente