algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Els nou atributs que Llull donà a Déu, plasmats a través de la música

Joan Valent estrena demà, dins la Diada, la peça dedicada al beat

La grandesa, la saviesa, la virtut, l'amor, la veritat, la glòria, el poder, la bondat i l'eternitat. Són nou els atributs que el beat Ramon Llull donà a Déu i que el compositor mallorquí Joan Valent ha fet extensiu a «qualsevol persona o cosa bona» en la peça Nou dignitats divines que s'estrenarà demà divendres, en el marc del Dia de les Balears.

Serà a la catedral de Mallorca i serà just després de l'entrega dels premis Ramon Llull. I això no és casualitat, perquè l'obra està precisament basada en el beat, un dels referents, juntament amb Blai Bonet, el compositor mallorquí. «Vaig arribar a Llull a través de Blai Bonet, que me'l donà a conèixer i ha estat la meva llum durant els darrers anys», admeté el músic que s'ha dedicat a estudiar la seva filosofia i la seva obra fins al punt que aquest no és l'únic projecte que té en marxa referent a Ramon Llull.

Nou dignitats divines serà interpretada per l'Orquestra Simfònica de les Balears i tindrà al piano el solista Andreu Riera, que reconegué trobar-se davant «tot un repte musical, humà i artístic» en ser la primera vegada que fa feina juntament amb Joan Valent. De la peça, Riera en reconegué la seva «dificultat tècnica» i lloà «la visió intrínseca entre allò religiós i allò humà mostrant moments expressius que van des de la tendresa fins al drama».

Des del parer del compositor, Nou dignitats divines es divideix en tres parts. La primera (on es plasmen la grandesa, la saviesa i la virtut) comença de manera pomposa fins arribar, passant per passatge de cordes que simbolitza la saviesa, a un allegretto final. La segona part, atenent-se a l'amor, la veritat i la glòria, és la part més «pausada i heterogènia» fins a arribar al final de l'obra (poder, bondat i eternitat) on domina «el ritme i el dinamisme».

Després de molts anys fent feina fora del context illenc, sembla que Joan Valent ha trobat ara una bona sintonia amb els seus orígens on té diversos projectes en marxa. A les nou dignitats divines, encàrrec del Govern balear, se li ha de sumar una òpera sobre el darrer any de vida de Ramon Llull, feta a partir d'una proposta de la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca, o una obertura acadèmica pel trentè aniversari de la UIB i que s'estrenarà el proper mes d'abril. Així mateix, també està treballant amb dues pel·lícules a Barcelona i a Madrid i en breu iniciarà una gira per Amèrica del Sud amb l'obra Carmen del ballet de Sara Baras. A tot això, el músic reconeix sentir-se content ja que aquest, «ha estat el primer hivern que he pogut passar a Mallorca després de 20 anys» afegí un satisfet Valent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.