algo de nubes
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 8.9°
16°

Palma recorda les «gestes» del monarca

El Consell en celebrà els 800 anys amb una lectura pública de la crònica de Jaume I

«E aquella nuit que abdós foren a Miravalls, volc Nostre Senyor que nós fóssem engenrats... E aquí volc Nostre Senyor que fos lo nostre naiximent en casa d'aquells de Tornamira, la vespra de nostra dona sancta Maria Candeler...».

El mateix Jaume deixà escrit per a la posteritat el seu naixement, tal dia com ahir de fa vuit-cents anys. El Consell de Mallorca celebrà l'efemèride amb una lectura pública del Llibre dels Feits al saló de plens de la institució. A l'acte, hi participaren vint persones públiques vinculades al món de la política, a la cultura o als mitjans de la comunicació. La primera a encetar l'esmentada lectura fou la presidenta del Consell, Francina Armengol, qui abans recordà «la concepció de societat moderna» que tenia Jaume I, «a qui devem la Carta de Franquesa, per la qual tots els pobladors de Mallorca són ciutadans amb drets i deures». En la conmemoració, també hi participà la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró; el regidor d'Inca Tomeu Martínez; i el batle de Porreres, Bernat Bauçà. De l'àmbit cultural, intervingueren la cantant Miquela Lladó, el músic Pere Martorell i el president de l'OCB, Jaume Mateu. També llegiren el director de Diari de Balears, Miquel Serra; la responsable d'Informatius d'IB3, Nekane Domblás; i Antoni Ramonell, de TVE-Balears; entre molts d'altres. Així mateix, les cases regionals de Catalunya, d'Aragó i del País Valencià es volgueren sumar a l'acte.

La darrera part de la celebració va estar protagonitzada pel catedràtic d'Història Medieval Antoni Furió, qui versà sobre la figura del monarca. La música de La Balanguera, interpretada pels Ministrils, amb l'auditori dret, clogué aquest primer acte oficial d'enguany dedicat a la figura del pare de Mallorca, Jaume I.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.