muy nuboso
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
27°

La pintura gòtica feta a Mallorca entra de ple en el segle XXI

Tina Sabater publica en suport digital la pintura entre 1390 i 1520

.

La pintura gòtica mallorquina datada entre 1390 i 1520 ja ha entrat dins les noves tecnologies. La professora de la UIB, Tina Sabater, experta en aquest període, acaba de publicar un llibre-CD en el qual recull totes les obres importants de l'època i on les posa a l'abast dels estudiants, professors, col·leccionistes, antiquaris i interessats en l'art en general. Editat per Lleonard Muntaner, el suport informàtic fou creat per Eduardo del Valle, del departament de Digitalització i web de la UIB.

La publicació compta amb algunes novetats, com la incorporació de dues peces gòtiques, el parador del qual es desconeixien quan Sabater publicà, el 2002, el seu primer gran estudi sobre la pintura gòtica illenca, La pintura mallorquina del segle XV, editat per la UIB i el Consell. A més, el sistema de digitalització Greenston, de qual la Universitat n'és pionera, ha permès crear una biblioteca virtual científica, segons explica Del Valle.

Encara que el llibre, que es titula L'art gòtic a Mallorca. Pintura damunt taula (1390-1520), és físicament més voluminós que el CD del mateix títol, Tina Sabater vol ressaltar que l'eina digital és la novetat. «Et permet trobar informació o imatges i cercar tot el que vulguis». L'eina digital es completa amb un llibre que ha escrit amb intenció «divulgativa», per tant és més «sintètic» que la publicació del 2002 i, una altra novetat, també és més «amè» i una edició en bilingüe, català castellà. A més, com que Sabater durant aquests anys ha continuant amb la recerca, ara també ha inclòs «aspectes que vaig treballar amb posterioritat» entre ells dues obres de les quals es desconeixia on es trobaven. Una la va trobar a Llucmajor fent part dels caixons d'un moble de la parròquia quan la restauradora Antònia Reig li demanà que donàs un cop d'ull a les pintures. Es tracta de diferents parts d'un retaule de Sant Pere i Sant Esteve pintat per Gabriel Mòger.

L'altra, és part d'un retaule de la Mare de Déu, Sant Nicolau i Sant Antoni, també de Mòger que la va descobrir en un viatge a Oviedo, i que està exposada en el Museu de Belles Arts d'Astúries. Allà hi arribà com a part d'una donació del financer Pedro Masaveu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.