algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

La vida novel·lada de Millás, protagonista del premi Planeta

Les obres guanyadores sortiran a la venda el mes de novembre

M. BONNIN. Barcelona.
Els canvis que ha sofert el món durant la segona meitat del segle XX són el teló de fons en què es mouen les dues novel·les guanyadores del premi Planeta d'enguany.El Mundo, de Juan José Millás, explica la història d'un nin que es trasllada des de València fins a Madrid amb la seva família. Es tracta d'una autobiografia novel·lada que conta la vida de l'autor des dels 10 als 14 anys. Millás descrigué la seva obra com una mostra de «l'estranyesa que suposa el descobriment del món per part d'un nin». Des de les misèries que l'envolten fins a allò meravellós que, segons l'autor, s'amaga dins la quotidianitat. «El món és fabulós», continuà, «un malson, en el millor sentit de la paraula».

Tot i això, El Mundo no és una novel·la costumista. A l'obra, el carrer on el protagonista es trasllada a viure esdevé una metàfora del món en què viu. «Per tot allà on vaig em retrob sempre amb el meu carrer», explicà. «Allà es construí l'escriptor que som, la meva mirada». És així com l'espai físic es converteix en metafísic, en un viatge cap a la vida adulta.

A l'obra del Boris Izaguirre, en canvi, la protagonista és el més semblant a una heroïna de culebrot. Villa diamante transcorre amb el teló de fons de les vicissituds de la Caracas de la segona meitat del segle XX.

La protagonista de la història és una «heroïna», explicà l'autor. Està obligada a crear bellesa allà on no n'existeix. Per això, vol deixar una casa com a llegat. En la seva construcció es trobarà enmig d'un triangle amorós i per les finestres de l'habitatge, mentrestant, «hi desfilarà la història d'una ciutat anomenada Caracas», apuntà. Amb aquesta obra, Izaguirre ha volgut explotar tots els paràmetres del melodrama. «Tot i que tenc molta desimboltura en l'humor», explicà, «a l'hora d'escriure me'n vaig cap als abismes».

El proper dia 7 de novembre surten al mercat les dues novel·les. El Mundo, amb una primera tirada de 210.000 exemplars, i Villa Diamante, amb 90.000, es preparen per a la llarga campanya de promoció destinada a marcar rècords de venda en una indústria editorial que, diuen, està en crisi. Com cada any, a més, hauran de suportar l'estigma d'haver sortit d'un premi que, al cap i a la fi, és una operació de màrqueting.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.