algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 18°
25°

Recorregut per les fortificacions

L'arqueòloga Magdalena Riera encapçala les visites a les restes del bastió de Santa Margalida

En el marc de les festes de la Mare de Déu de la Salut, ARCA i l'Ajuntament de Palma han organitzat durant tres dies visites guiades a l'antic convent i a les restes del bastió de Santa Margalida. L'itinerari, conduït per l'arqueòloga Magdalena Riera, començà amb una introducció sobre l'origen musulmà de la murada i la porta de Santa Margalida. De fet, segons el parer de l'especialista, un dels hipotètics motius que expliquen la construcció de la murada fou la seva antiga funció d'aqüeducte.

Amb tot, l'acte va servir per recordar les distintes denominacions amb les quals es coneix la porta: porta de Santa Margalida, porta Pintada o porta de la Conquesta.Un cop dins el convent "construït pels frares franciscans l'any 1231 i poc després ocupat per les monges agustines" els assistents visitaren l'església. L'edifici, d'una sola nau, esdevé un exemple clàssic d'església rural de l'època del Repoblament.

La visita a la sala capitular fou la següent aturada. Riera remarcà les semblances entre aquesta sala i la del convent de Santa Clara. A més, es féu notar el rellevant sòtil de fusta pintat aguantat per un arc que mostra, a la seva base, dos capitells datats del segle XIV.La visita al convent de Santa Margalida també va incloure una aturada a l'antic menjador, construït al segle XVII. Aquesta part del convent, actualment, és la Biblioteca Regional Militar.

La darrera part del recorregut va fer referència a l'antic bastió. L'arqueòloga en lligà la construcció amb el procés de degradació de l'antiga murada musulmana. En aquest sentit, el desgast fou el causant que a mitjan segle XVI es procedís edificar aquest bastió. Malgrat tot, l'espai de temps durant el qual va tenir utilitat aquesta obra no va ser gaire llarg, ja que mig segle més tard es van engegar les obres de construcció de la nova murada. Aquest fet va motivar l'enterrament del bastió. El recorregut conclogué amb l'anàlisi «in situ» de les tasques de restauració del bastió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.