cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.25°

La Commedia dell'arte arriba a Palma amb un 'ventall de bogeries'

La companyia Dei Furbi porta l'espectacle en el cicle Nits d'Estiu

L'essència de la Commedia dell'arte arribarà demà al CaixaFòrum de Palma amb l'obra Variacions, de la companyia catalana Dei Furbi, per tal d'amenitzar així, tal com fa la Caixa cada dimecres, les caloroses nits d'estiu. Aquest espectacle, explica la seva directora Gemma Beltran, va néixer en el marc d'un homenatge al poeta Palau i Fabre al Museu Picasso de Barcelona i, vist l'èxit que ha tingut, la companyia ha decidit incloure'l dins el seu repertori. De fet, Variacions és un recull de diferents gags que ja ha realitzat la companyia Dei Furbi els darrers anys: Scherzo (2002), Divertimento (2003) i Tocatta i Fuga (2004/06). Beltran explica «aquesta obra és un bon tast del que és la comèdia de l'art» sobretot, va dir, «pels que no coneixen l'essència d'aquest tipus de teatre».

Una essència que passa per una simbiosi entre el teatre renaixentista i la cultura carnavalesca i on la burla, la paròdia, la crítica i la gatzara estan sempre al primer ordre del dia. La dansa, el mim, l'esgrima, el cant, l'acrobàcia... amb aquests elements la Commedia dell'arte vol ser fidel a la seva funció principal, una crítica social en què el guanyador sembre acaba sent el poble i on el poder sempre acaba sent vençut i ridiculitzat. Basat en textos clàssics, Variacions és, segons la seva directora, un collage de situacions que aporten, en definitiva, un ventall de «bogeries» que fa que el públic acabi passant sempre «un bon divertimento». A l'espectacle de demà al vespre s'interpretaran quatre coneguts madrigals a capel·la: Tout l'univer obeit a l'amour, de Michel Lambert (1950), Un Giovane e il suo Dolce Amore, de Tomas Morley (1603), Viva Tutte le Vezzose, de Felice Gardini (1740) i Rostiva i Corni e le Castagne in forno, d'A.Bachieri (1629).

Variacions compta amb la participació dels actors Òscar Bosch, Toni Viñals, Roger Julià, Marc Vilavella, Elia Corral i Eva Cutura. Així matiex, l'obra s'acompanya de la violencel·lista Narea de Miguel, que serà l'encarregada d'introduir l'espectacle. Gemma Beltran creà la companyia l'any 2002 amb la intenció de modernitzar i donar nous aires a l'anomenada Commedia dell'arte. L'espectacle al CaixaFòrum començarà a les 21.30 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.