nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

L'alzina dels contes: tot un món imaginari que surt de la natura

Antònia Serrano i els seus néts han publicat un llibre de relats

Això era i no era una padrina i els seus néts.
En Josep, na Neus i na Dolors són els nins que, amb la seva padrina, Antònia Serrano, han creat les devuit històries que conformen L'alzina dels contes (Documenta, 2007), un llibre de relats amb aventures que tenen lloc en el paisatge que veuen cada dia des de Son Salvanet, un foravila de Valldemossa. La idea de passar a l'ordinador les històries que cada dia mentre passejaven s'anaven inventant entre tots va sorgir fa sis anys. En aquell temps, la més petita, na Dolors, encara no havia nascut.

Com fer un llibre  

La padrina Antònia conta que el dia que va tenir la pensada de fer-ne un llibre, la més petita se sorprengué: «però si n'haurem de fer moltes fotocòpies!». Antònia Serrano és coneguda pels seus llibres de cuina i cultura popular i, a més, coordina una revista. Així, amb l'experiència de la padrina i la col·laboració de tota la família, crearen l'obra que avui podem llegir.

Els protagonistes dels relats també són ells. Els tres nins, acompanyats d'amics i familiars es passejen entre alzines, pins, murta i herba sana, i en la caminada coneixen els seus companys de viatge. Ara un granot viatger, suara un agró que es vol menjar els peixos del safareig. Així, enmig d'una natura que s'obre per deixar-se explorar, els nins van coneixent el seu entorn. «És un llibre molt imaginatiu, però alhora didàctic», explica Antònia.

Quan entres a ca n'Antònia t'envaeix el dubte existencial. Mentre na Neus, de sis anys, cuina flors i fulles que ha anat agafant del jardí en una cassola de terra i damunt d'un pedrís, a l'altra punta hi ha na Dolors, de tres anys, que es queixa que la serp de la muntanya daurada avui no té menjar. Fixes la mirada, i la serp és una arrel de pi i no hi ha foc a davall la greixonera. És perquè has entrat al bosc encantat, on la imaginació pren la paraula i els cans poden xerrar. «Ells han crescut en un entorn natural privilegiat. Saben els noms dels animals i les plantes, i això és bo i ho volem transmetre», diu Antònia.

Els començaments dels contes no són casuals. Com les seves cosines les llegendes, mig tenen de veritat i mig de mentida. L'alzina dels contes l'ha escrit una persona però l'han fet quatre. Els seus protagonistes són mig reals i mig imaginaris. Les imatges que surten al llibre són fotografies de llocs existents i dibuixos d'animals i bruixes imaginades.

En Josep, Neus, Dolors i Antònia han creat un món dins del seu món. Han mesclat realitat i fantasia fins al punt que s'han tornat indestriables, i d'això n'ha sortit un llibre, reflex d'una manera de viure.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.