cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

El guitarrista Toquinho ofereix un viatge per la història de la música brasilera a l'Auditòrium

X.RIUTORT.Palma.
El compositor i guitarrista Toquinho, seguint la seva gira per l'Estat, farà un recorregut per la història de la música brasilera avui a les 22 hores en un concert a l'Auditòrium de Palma, dins el Jazz Voyeur Festival, amb suport d'Ibatur. També actuarà Rada, un dels mestres del candombe de l'Uruguai.

Segons explicà aquesta icona de la música del Brasil, Toquinho, el concert variarà depenent del públic, encara que la seva idea a priori és oferir un recorregut pels diferents estils musicals del seu país, com ja va fer a Las Palmas, on omplí «malgrat que jugava Espanya». «Tenc una gran preocupació pel públic de cada actuació, més que pels crítics. Vull tenir en compte la gent que no coneix aquesta música, i que és la primera vegada que va a un concert meu, per això faré un repàs a la història i a tots els compositors que m'han influenciat».

Per això en el seu repertori de demà estan inclosos Jobim, João Gilberto, Vinicius de Moraes, i molts més músics brasilers, encara que també d'altres com Joan Manel Serrat.

El músic xerrà de les similituds entre el jazz i la bossa nova. «La bossa nova transformà la música del Brasil. És molt semblant al jazz, encara que té un altre ritme, compagina amb aquest harmònicament».

Toquinho recordà que aquest estil que donà a conèixer la música d'aquest país americà internacionalment, la bossa nova, és anterior a la seva generació. «Nosaltres, Gilberto Gil, Caetano Veloso, ..., tocam la guitarra perquè vàrem escoltar João Gilberto. Fórem una generació que optà per la música del país en lloc del rock». Una generació fruit d'una època determinada, que segons el guitarrista no es podria tornar a repetir. «Era un Brasil més honest, la situació política del Brasil d'ara no m'agrada».

Malgrat els seus 42 anys com a professional, l'artista confessà que se sent «un turista al Brasil, és un món molt ric amb una diversitat increïble».

Toquinho mostrà la seva «brasilitat» no només en el seu orgull per la música pròpia, sinó també per la sel·lecció de futbol, vaticinant una final Brasil-Alemanya.

Molts dels seus seguidors conegueren aquest músic pel famós concert a La Fusa d'Argentina amb Vinicius de Moraes, un tàndem que li donà reconeixement internacional. Diverses cançons seves són sobre poemes de Vinicius. «És molt difícil compondre per una poesia, perquè la lletra ja està feta. És un repte, fer una cançó que doni la impressió de què la música s'ha fet abans que els versos, per a què sembli natural».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.