algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

El Born rep el monument d'Eaktay Ahn de Joan Costa

59684
Joan Costa va ajudar a col·locar les peces. | JAUME MOREY
MARIANA DÍAZ. Palma.
El monument al compositor i primer director de l'Orquestra Simfònica de Balears Eaktay Ahn (Pyongyang-Corea del Nord, 1911-Palma, 1966) es col·locarà, finalment, en un dels millors espais del centre de Ciutat, un lateral del passeig des Born, encara que el lloc elegit en primer terme va ser el carrer Conquistador. Es tracta d'una escultura creada per l'artista Joan Costa, i integrada en un projecte urbà dissenyat per l'arquitecte Lluís García-Ruiz, que ahir va començar a instal·lar-se.

Sota l'intens sol de maig, l'artista i els operaris van col·locar tres grans làmines de ferro verticals, i lleugerament ondulades, sobre una plataforma de ciment amb forma de semicercle que, a la vegada, està envoltada d'un solc.

Una vegada posades dretes, les peces, realitzades a la fosa Joan Ros de Sabadell, Costa va explicar aquesta feina, elegida per concurs internacional, que ha titulat «Las ombres del so».

Als peus de les tres peces, i sobre la plataforma esmentada, hi «haurà aigua, però no es tracta d'una font, no hi ha raigs, serà aigua en calma com la d'un safareig que vessa pels laterals», aigua que es lliscarà suaument cap a la clivella que envolta el semicercle i en sortirà la llum que il·luminarà el conjunt.

El monument està «inspirat metafòricament en la música», comentava l'artista mentre supervisava la col·locació de l'obra. «Resulta difícil recrear l'obra d'un compositor, en aquest cas autor de l'himne de Corea, pel que em vaig decantar pel moviment inherent a la música, em vaig centrar en les ondulacions del so». En el treball de Costa, el moviment mai no és violent, sinó «suggerit, subtil», afegeix aquest artista, que va pensar molt si presentar-se al concurs, convocat per Cort i l'Oficina de Turisme de Gyeonggy (Corea), perquè les bases requerien «un projecte urbà» per a l'emplaçament de l'escultura. «Jo d'això no en sé gens, així que necessitava un arquitecte», va confessar Costa, que, finalment, ho va trobar amb García-Ruiz.

«Les ombres del so» -que pesen 6'5 tones i mesuren, la més alta, 5'8 metres-, i l'aigua de la seva base, estaran envoltades de llamborda trencada negra i al costat es col·locarà un plafó explicatiu sobre l'obra i sobre el personatge a qui va dedicada, un músic coreà que es va arrelar a Mallorca i on era molt conegut per tothom.

Els altres dos projectes finalistes que competiren per convertir-se eren de Jaume Canet i Antoni Ferragut.

El Govern de la província de Gyeonggy ha destinat al projecte més de 238.000 euros. El pròxim dia 19 de setembres se celebraran quaranta anys de la mort del compositor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.