algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
14°

Experts denuncien l'augment d'espècies en perill d'extinció

La Unió Mundial per a la Conservació de la Naturalesa (UMCN) denuncià ahir que el nombre d'espècies animals i plantes en perill d'extinció ha crescut fins a 16.119, durant la presentació de la seva «llista vermella» actualitzada, que aquest any inclou noves espècies amenaçades com l'ós polar, l'hipopòtam i diverses flors de la Mediterrània.

La UMNC informà que el nombre total d'espècies declarades oficialment extintes és de 784 i que n'hi ha unes 65 que poden trobar-se només en captiveri. A la «llista vermella» de 2006 figuren 16.119 tipus d'animals o plantes amenaçats, fet que, segons els experts de la UMCN, «inclou un de cada tres amfibis i una quarta part dels arbres conífers del món, a més d'una de cada vuit aus i un de cada quatre mamífers». Quant al Mediterrani, «la Llista Vermella 2006 mostra una clara tendència: la pèrdua de biodiversitat augmenta, no disminueix». També s'assenyala aquesta regió com un dels 34 focus crítics de biodiversitat del planeta, amb al voltant de 25.000 espècies de plantes, d'entre les quals el 60% no es troben en cap altre lloc del món.

En aquesta regió, «les pressions urbanístiques, el turisme massiu i l'agricultura intensiva han empès cap a l'extinció un creixent nombre d'espècies autòctones», entre les quals destaquen la Borraginacea Anchusa crispa (a Còrsega i Sardenya) i la centàurea Femeniasia balearica (Illes Balears, sobretot Menorca).

Entre els animals, l'ós polar (Ursus maritimus) «serà una de les víctimes mes notòries de l'encalentiment global», ja que «aquest fenomen se sent cada cop més en les regions de clima polar. També l'hipopòtam, que resideix a les zones àrides d'Àfrica es troba en perill per la caça no regulada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.