algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
23°

L'obscuritat visible del romanticisme es mostra a Palma amb John Martin

El Casal Solleric acull una exposició de dibuixos i gravats d'aquest artista britànic

JOANA NICOLAU.Palma.
Quasi 200 originals d'obra gràfica d'un dels artistes britànics més representatius del romanticisme i de l'estètica del sublim, John Martin (1789-1854), s'exposen fins el 26 de març a la planta noble del Casal Solleric sota l'epígraf de L'obscuritat visible.

La mostra, organitzada per l'Ajuntament amb el suport de Bancaja i Calcografia Nacional, s'integra d'estampes i dibuixos de la col·lecció Campbell, la més completa pel que fa a aquest artista.

Cal destacar que és la primera vegada que una exposició mostra de manera tan exhaustiva l'obra de John Martin.

Després de Palma, la retrospectiva itinerarà per altres capitals de l'Estat, com també per Europa i Amèrica.

En el decurs de la presentació de l'obra el director de la Calcografia Nacional de la Reial Acadèmia, Javier Blas, explicà que «tot i tractar-se d'una obra poc coneguda a Espanya, a França i al Regne Unit el seu treball aconseguí eclipsar artistes com William Turner o William Blake». Com a evidència del seu èxit, Blas recordà que «hi havia tanta demanda de les seves obres que artistes francesos i anglesos copiaven els seus originals, fins al punt que arruïnaren econòmicament John Martin». En coincidència amb el comissari i propietari de la col·lecció, Michael J. Campbell, Javier Blas, al·ludí també a qualificar aquest anglès com «un visionari» del Londres del futur.

La divulgació de l'obra de Martin obeí especialment als seus gravats. El seu nom ha quedat inseparablement vinculat al procediment de gravat a la manera negra, consistent a obtenir els blancs de l'estampa a partir d'un negre total, fet que provoca a la imatge un aspecte general d'obscuritat mitjançant transicions de clarsobscurs de gran delicadesa, suaus efectes tonals i negres brumosos o intensos. És d'aquesta tècnica d'on Campblell escollí el títol per aquesta mostra que s'acompanya d'un exhaustiu volum de la seva obra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.