algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Els documents catalans surten de Salamanca de matinada i protegits

L'Ajuntament demana que els documents no surtin del Ministeri

Tal com estava previst, les 500 caixes de l'Arxiu de Salamanca sortiren ahir del col·legi de San Ambrosio. A les 6.30 del matí, els operaris del Ministeri de Cultura van treure els documents en carretons enmig d'un cordó policíac que va custodiar tot el recorregut fins a les furgonetes on van ser traslladats. L'Ajuntament de Salamanca recorria davant de l'Audiència Nacional i demanava que els documents no surtin del Ministeri de Cultura, on eren dipositats. Mentrestant, la ministra Carmen Calvo assegurava que els lligalls aniran a Catalunya «com més aviat millor». Encara que no precisà dates, a Barcelona els esperen avui o dilluns.

Un centenar d'agents de la Unitat d'Intervenció de la Policia Nacional custodiava el trasllat dels lligalls per prevenir possibles incidents. Això no obstant, al carrer, a l'hora que es va realitzar el trasllat, tot just hi havia mitja dotzena de persones que cridaven lemes com ara «assassins», «això és un robatori» o «als lladres».

Les caixes sortiren de l'Arxiu malgrat el fet que dimecres l'Ajuntament de Salamanca va decretar la prohibició de càrrega i descarrega als voltants de l'edifici. De fet, els efectius municipals van impedir als dos furgons policíacs que entrassin als carrers adjacents on està ubicada la seu. Els agents accediren a l'interior per la porta de servei i tragueren els documents en carretons després de presentar una ordre de la ministra de Cultura.

El portaveu de l'equip de govern de l'Ajuntament de Salamanca, Fernando Rodríguez, va criticar com era d'«inusitat» el desplegament de Policia Nacional, que va esperar que es veiés «per vetlar per la seguretat ciutadana». A més Rodríguez va anunciar que el consistori recorrerà davant de l'Audiència Nacional per incompliment de la llei que empara la sortida i demanarà amb caràcter provisionalíssim la immobilització dels lligalls a les dependències del Ministeri de Cultura on es troben dipositats. L'equip municipal també denunciarà davant del jutjat de guàrdia corresponent la manera en la qual s'ha duit a terme l'acció.

El president de Castella-Lleó, Juan Vicente Herrera, denunciava la forma «prepotent i humiliant» amb la qual s'ha efectuat el trasllat, «amb la nocturnitat pròpia de qui s'avergonyeix de fer-ho a la llum del dia»; un disbarat que, en la seva opinió, assolia la categoria d'«escarni». «L'Arxiu de Salamanca es presentava ahir davant dels espanyols com un exemple real del que l'actual Govern d'Espanya està disposat a fer en qualsevol àmbit per tal de donar satisfacció a les minories de les quals depèn», deia.

Des del PSOE de Castella-Lleó, el secretari d'Organització, Fernando Benito, es felicitava per la «normalitat» amb què ha transcorregut tot el trasllat, una prova evident que en l'actualitat existeix una societat «democràticament avançada i madura».

Mentrestant, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, va assegurar que els papers sortiran cap a Barcelona «com més aviat millor» i que segurament ho faran per carretera. En relació amb el recurs interposat per l'Ajuntament davant de l'Audiència, la ministra l'animà que posi tots els recursos que vulgui perquè de moment «tots han fallat en contra seu». Finalment, recordà que Salamanca tindrà «còpies autèntiques» dels documents que es treguin, incloent-hi els dels particulars.

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Caterina Mieras, es mostrava «feliç i emocionada» amb el retorn dels papers. Mieras també va sospesar com a possibles dates de retorn avui o dilluns, i assegurà que mai no ha dubtat de la seva tornada, ja que la decisió del Govern central era clara.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.