cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.68°

«El mètode Grönholm» o la lluita ferotge per un nou lloc de treball

L'obra de Jordi Galcerán estarà a l'Auditòrium del 14 al 18 de setembre

M.DÍAZ. Palma.
La «crueltat en les relacions laborals» i la «idea de joc com a metàfora de les relacions humanes» són els eixos entorn dels quals es desenvolupa El mètode Grönholm, l'obra exitosa escrita per Jordi Galcerán que, després de rebre el beneplàcit de crítica i públic a la Península, arriba a Mallorca el pròxim dia 14 per representar-se a l'Auditòrium de Palma fins al pròxim 18. Protagonitzada pels actors catalans Lluís Soler, Jordi Díaz, Roser Batalla i Jordi Boixaderas, l'obra narra la fase final de selecció a un lloc de feina d'alt executiu d'una multinacional pel qual lluiten quatre candidats.

Va ser un fet real ocorregut a Madrid fa uns anys, que va tenir un gran ressò a la premsa, el que va donar a Galcerán la idea d'escriure el text. En els fems es van trobar sol·licituds de feina a una cadena de supermercats en les quals l'encarregat de la selecció havia anotat les seves impressions sobre els entrevistats, opinions personals de tipus racista, masclista i xenòfob en què apuntava: «Estranger gras», «aquesta no, per gitana i per lletja».

A partir d'aquí, Jordi Galcerán es planteja «fins on estarien disposats a arribar els seus personatges per obtenir un lloc de treball i quins serien els límits morals d'actuació dels quatre candidats». Segons va explicar el dramaturg català «la crueltat esmentada a l'inici d'aquestes línies es planteja en el context de la selecció de personal i apunta que les proves a les quals són sotmesos els seus personatges estan inspirades en tècniques de selecció documentades».

La reflexió sobre la llei del més fort imperant en la societat contemporània és, en paraules del director del muntatge, Sergi Belbel, és «mer teatre». L'acció transcorre en una sala de reunions d'un asèptic i 'intel·ligent' edifici d'oficines i es basa, sense més artificis, «en el dinamisme del text i el treball dels actors». El pas al cine el dirigeix Marcelo Piñeyro, amb Eduardo Noriega, Adriana Ozores, Najwa Nimri o Eduard Fernández.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.