muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

«Ningú no creu que Camilo José Cela fos una home delicat i educat»

Perfecto Cuadrado tancà el cicle dedicat al Nobel a can Bordils

Amb el títol de Cela a Mallorca, Mallorca a Cela, el catedràtic de la Universitat de les Illes Balears Perfecto Cuadrado va tancar el cicle Camilo J. Cela a Mallorca. La conferència es va celebrar a can Bordils i va abordar quatre punts claus: l'escriptor, el personatge, la persona i l'animador cultural, tot centrat en l'experiència mallorquina.

Cuadrado va resumir els aspectes més destacats de les anteriors xerrades, "a càrrec de la professora de la UIB, Maria Payeres, Dario Villanueva, rector de la Universitat de Santiago i Pere A. Serra, president editor del Grup Serra- va destacar la importància de la revista Papeles de Son Armadans. «Va ser un pol d'atracció dels millors autors» i, al seu torn, «va projectar Mallorca a nivell internacional». A la publicació es van incloure «texts que feien referència a Mallorca», alguns escrits pel mateix Nobel i, també edicions especials que van centrar la seva atenció a la seva terra d'acollida. Cuadrado va esmentar dos exemples: un especial dedicat «als pintors mallorquins» i un altre a las «converses de Formentor». «El Cela que vaig conèixer estava molt lligat a la vida acadèmica».

El catedràtic va ser «company de departament i amic del Nobel» i va tractar tant el personatge com la persona. «En la relació del dia a dia sempre vaig veure el seu vessant tendre, correcte i delicat». Segons Cuadrado, «tothom crea un personatge públic». «Cela tenia una força extraordinària i, el seu personatge, sempre va cercar xocar amb la resta». Per això, «la gent no es creu que, quan apareixia la persona, era delicada i educada, res a veure amb el seu altre jo». Mallorca va significar per a l'escriptor «un espai de solitud que necessitava per crear» en el qual va conèixer «amics i col·laboradors» de gran importància per a la seva trajectòria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.