algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

Baltasar Porcel «ressuscita» el poeta Jacint Verdaguer per entrevistar-lo

El resultat, que es va emetre per TV3, s'ha convertit en el llibre «El drama i la mar»

86130
Baltasar Porcel completa l'entrevista fictícia amb altres de reals i un estudi.

L'editorial catalana Proa acaba de publicar a la seva col·lecció Perfils el llibre El drama i la mar, de Baltasar Porcel, on reprodueix una entrevista imaginària amb Jacint Verdaguer que l'escriptor andritxol va realitzar per a un programa de Televisió de Catalunya TV3, en el qual ell, en qualitat d'escriptor, feia l'entrevista a un mossèn Verdaguer interpretat magistralment per l'actor Lluís Homar. El programa registrà gran èxit de crítica i públic. L'editorial Proa ha decidit publicar l'entrevista en un volum, completat amb un assaig de Porcel sobre el poeta que porta per títol Un estat de la qüestió i, on elabora una reflexió personal i intel·ligent sobre un dels màxims exponents de la Renaixença.

Al llibre també es poden trobar dues entrevistes més realitzades en el seu moment a Jacint Verdaguer, així com alguns escrits sobre ell d'autors catalans de la talla de Apel·les Mestres, Joaquim Ruyra o Josep Soler. Baltasar Porcel destaca el text de Josep Pin i Soler, ja que considera que «va conèixer bé el personatge i en el seu escrit realitza un retrat sense pietat i, alhora, intel·ligent. Una de les coses més importants que té aquest llibre és el fet de recuperar unes entrevistes que realment van ser fetes a Verdaguer, les úniques conegudes i que avui estaven gairebé oblidades, un testimoni periodístic de llavors, en castellà tan curiós com real», assegura l'escriptor mallorquí.

«La idea de fer aquest programa té el seu germen en un projecte en què estàvem treballant un grup de persones i la finalitat del qual era elaborar per a la televisió una sèrie de reportatges a personatges destacats de Catalunya. Una d'aquestes figueres era Jacint Verdaguer. Amb motiu del centenari d'aquest poeta pensarem que havíem de fer un programa independent, i ens vam llançar a això. De seguida se'ns va ocórrer crear el format d'entrevista fictícia. Fou una experiència difícil, ja que havíem de ressuscitar un mort per ser entrevistat i jo m'havia de representar a mi mateix. Malgrat això, l'experiència ha estat molt positiva i el resultat molt interessant», explica Porcel.

En paraules de l'autor del text, el principal objectiu del programa era «apropar un personatge mitificat i idealitzat als catalans d'avui. Per despertar l'interès de l'audiència vaig crear un personatge dramàtic, viu, tempestuós, en el qual vaig destacar les seves profundes contradiccions, vaig parlar dels exorcismes que practicava... El meu text és provocatiu, però al mateix temps respectuós». Baltasar Porcel reconeix que, abans d'iniciar aquest projecte, la poesia de Verdaguer li quedava allunyada.

Fou després, quan es va introduir en la seva obra, que va descobrir els autèntics valors de l'escriptor. «Verdaguer va ser, per damunt de tot, un gran personatge, creador i instintivament lliure, molt superior a tots aquells que el van combatre. Tingué un extraordinari do per al llenguatge, malgrat el fet que la seva poesia amb freqüència es quedi en abarrocades descripcions alienes a l'essència, puerils o tòpiques, que avui ha quedat oblidada, encara que en resta aquella, en què aconsegueix traçar el dibuix elegant i subtil de la silueta de l'ocell que vola», assegura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.