algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
20°

El Consell enllesteix un pla bianual per a la gestió del patrimoni històric

El document s'aprovarà dilluns i és el primer que es redacta des de la llei de 1998

71396
Polèmiques com la del Castell de Santueri podrien evitar-se amb la seva aplicació.

El Consell de Mallorca té previst aprovar a la sessió plenària de dilluns que ve un pla bianual de gestió del patrimoni artístic. Aquest pla és el primer que sortirà a llum, des que entrà en vigor la llei de Patrimoni de les Illes Balears, l'any 1998. Es tracta d'una eina de treball, on s'estableix el conjunt d'actuacions i prioritats que cal dur a terme per l'administració. En les principals línies d'actuació, s'inclouen vessants com ara, i principalment, la intensificació i la priorització de la conservació. El document considera aquesta feina clau, i amb aquesta es podrien evitar exemples com el darrer esbucament d'una de les torres del Castell de Santueri o la degradació del d'Alaró.

Però, per aconseguir-ho, el departament insular de Cultura, redactor del pla, planteja una sèrie de necessitats com ara que, les polítiques de patrimoni cultural es tinguin en compte en la planificació econòmica i territorial global, tot atorgant-li unes partides més ben dotades, així com també, la millora de les despeses econòmiques, amb la possibilitat de comercialitzar productes derivats del patrimoni o fomentar el mecenatge... La necessitat d'estrènyer la col·laboració entre organismes públics i privats, també, es té en compte com a prioritari per agilitar la gestió i evitar casos com el del castell d'Alaró, pendent d'una restauració. I sobretot, la necessitat de disposar de personal preparat i en continua formació.

Com ja s'informà, aquest estiu el CIM ha dut a terme la primera campanya d'arqueologia subaquàtica de Mallorca, en la qual ha participat una institució pública. El lloc escollit fou la cala de Sant Vicenç i, per dur-la a terme es precisà la realització d'un curs intensiu de formació per als arqueòlegs...El document ressenya que «en els darrers anys, el patrimoni cultural ha experimentat una important demanda ciutadana» i, en aquest sentit, també es planteja la possibilitat del turisme cultural com a sortida i complement a la important tasca en difusió i, sobretot, conscienciació que s'ha de realitzar al voltant del patrimoni, entre la societat mallorquina.

Abans d'aconseguir aquests i molts altres objectius, el nou model de gestió per als propers dos anys, senyala un seguit de punts febles i perills que cal superar, entre el quals destaquen les amenaces de degradació del patrimoni, a conseqüència de l'ús turístic incontrolat i massiu, l'espoliació i l'existència d'un mercat descontrolat d'objectes d'art, d'arqueologia i antiguitats. Pel que fa als departaments insulars que tenen competència en el patrimoni històric, és a dir, Cultura i Urbanisme, es defineixen una sèrie de prioritats. La més destacada de les quals, afirma la possibilitat d'adquirir béns immobles, encara que també, es fa ressó de projectes com la redacció d'un reglament d'ús de detectors de metalls i d'un altre de conservació i restauració de béns culturals. La conservació preventiva és un dels eixos del document per evitar que el patrimoni es malmeni.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.