nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
17°

Troben al Teatre Sans un dels frescos de paret del XIV més gran de Mallorca

El descobriment s'ha fet durant les obres de rehabilitació de l'edifici de Ciutat

36216
El fresc està situat a la cambra on hi haurà els camerinos.

Escuts medievals, arcs, capitells, inscripcions àrabs inèdites i un fresc del segle XIV dels més grans de l'illa són algunes de les troballes fetes durant les obres de rehabilitació del Teatre Sans i el claustre de la Basílica de Sant Francesc de Ciutat, que està previst que finalitzin a principis de l'any que ve. La història de la casa senyorial del segle XVI, ampliada i convertida en teatre, ha sortit a la llum en forma de ceràmiques i arcs diversos, cosa que ha alentit la feina de l'arquitecte, Rodolfo Schmidt: «ha estat molt difícil compaginar les mesures de seguretat necessàries per al teatre i conservar l'estructura d'edifici catalogat, és a dir, no fer malbé tot el que s'anava trobant».

Una de les troballes més importants ha estat la d'un fresc del segle XIV situat en l'habitació que acollirà els camerinos. Segons explicà l'historiador de la UIB Josep Morata, que està realitzant un estudi sobre aquesta tècnica pictòrica, es tracta d'un dels frescs d'aquest segle més grans de Mallorca. El descobriment fou fet per casualitat mentre restauraven un arc. «Teníem una escala recolzada a la paret i amb un cop saltà un tros de pintura i aparegué l'obra», manifestà Pere Mestre, de la compayia de teatre Estudi Zero, «llàstima que no està en un lloc visible per al públic», afegí.

De moment, la façana i el porxo de la segona planta estan enllestits. Manca encara rehabilitar l'estança on hi haurà l'escenari mòbil, en la qual s'hi estan col·locant els elements necessaris per a la seguretat. Es netejarà l'entrada i s'hi instal·laran estructures que facin l'espai accessible als minusvàlids. El pressupost de les obres és de 500.000 euros (80 milions de pessetes) i la conselleria d'Obres Públiques del Govern de les Illes Balears n'ha aportat 275.000, ja que es tracta d'un edifici catalogat.

També està essent rehabilitat el claustre gòtic de Sant Francesc. S'està netejant la pedra i també les bigues del sostre on s'hi han trobat algunes curiositats, com unes inscripcions àrabs en un sanefa on hi posa «Al·là és l'únic Déu». El claustre es repintà als anys cinquanta i ara «s'està deixant com estava al principi», explicà Sebastià Gamindi, l'arquitecte episcopal. S'han descobert tombes que daten d'abans de la construcció de l'edifici, però no s'ha pogut desxifrar com hi anaren a parar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.