algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
15°

Les obres de rehabilitació de la Seu arriben a la seva recta final

Un equip de vuit persones treballa en la restauració de la torre sud

Les obres de restauració de la façana principal de la Seu estan a la seva recta final. Per ara, ja es troben completament restaurades la torre nord, la part central de la façana i la seva rosassa. Ara s'està desmuntant la bastida d'aquesta paret i procedint a la restauració completa de la torre sud. Nicolás Gallego, encarregat de les obres de Conservació de Patrimoni Artístic (CPA), calcula que estaran acabades l'octubre. Mentre, ja es pot observar la torre nord completament renovada.

Un equip de vuit persones s'encarrega de dur a terme les tasques, a més de quatre efectius de manteniment, encapçalats per Antonio Montejano, arreglant les diferents façanes i vitralls de la Seu. A la torre sud, s'estan eliminant els elements metàl·lics del pinacle. Per dins, hi ha uns cèrcols de ferro completament rovellats. L'òxid ha augmentat el volum dels tirants de ferro, tot rebentant la pedra. Segons Gallego, «aquest és el principal problema. Actualment s'estan substituint, mitjançant un complex procés, aquests ferros per unes barres de fibra de vidre».

A la façana principal i ornaments de la torre s'ha realitzat la reposició de pedres perdudes, cosit d'elements trencats o solts, neteja i eliminació de líquens, neteja de les crostes negres i consolidació de les zones areniztades. Per realitzar aquestes tasques a la torre sud s'ha construït una bastida de 75 metres d'altura, igual com es va fer a la torre nord. Rosa Maria Parra és paleta"restauradora i historiadora. Està a l'equip de Gallego realitzant diverses tasques: neteja d'elements decoratius i tractament de líquens.

Davant l'Almudaina, a la part inferior, treballen dos pedrers: Pedro Alonso i José Barrio. Ells realitzen in situ les peces que han de reposar"se a la torre. Vénen de la Catedral de Burgos i treballen directament sobre marès amb un cisell. «El més difícil és plantejar el treball. Per a això realitzam una plantilla de les peces que falten i després la dibuixam sobre la pedra», assegura Alonso.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.