algo de nubes
  • Màx: 19.07°
  • Mín: 9.02°
19°

Fiol tanca la trilogia de la seva obra amb «Canalla lluny de Grècia»

«En poesia, allò que no es publica a Barcelona és com si realment no existís»

40268
El poeta completa la seva trilogia amb aquest nou volum. Foto. L. M.

«La poesia és un mètode de coneixement per aconseguir la veritat». Bartomeu Fiol, col·laborador de Diari de Balears, sempre ha cercat trobar la realitat mitjançant els seus versos. «A la meva edat, els texts no em surten com abans». Les seves darreres peces, fruit del que ell anomena el «període de jubilació», es recullen a Canalla lluny de Grècia, editat per l'editorial Proa, que suposa el punt i final a la trilogia de la seva obra poètica completa.

"El llibre havia d'anomenar-se «Canalla contra l'establishment». Per què aquest canvi?
"L'establishment és l'àmbit en el qual s'ha mogut la poesia en català en el seu conjunt. Sempre he escrit allunyat de les modes i d'allò culturalment correcte, el que volia indicar el títol. Amb el canvi dic el mateix perquè simbolitza el corrent literari seguit durant el segle XX, el neonoucentisme, que volia fer de Catalunya una nova Àtica on els valors suprems havien de ser els de la cultura clàssica. A més, si mantenia la primera paraula era donar-li importància al que s'ha establert.

"Us heu sentit marginat per estar situat a l'altre costat?
"Sí. El meu criteri no ha coincidit amb l'enfocament majoritari de la segona meitat del segle XX. A part d'això, també ha perjudicat la meva obra el fet d'haver estat editada fora de Barcelona. Avui, tot el que no es publica a la metròpoli és com si no existís. Sempre m'he considerat un autor perifèric.

"El fet de publicar a Mallorca no creis que tengui cap tipus de repercussió?
"No estic en contra de la tasca de les editorials d'aquí perquè realitzen una feina meritòria. Però el que es publica a l'Illa no té la recepció mínima que hauria de tenir. Hi ha hagut una indiferència per part de l'establishment de Barcelona cap a tot allò que no veiés la llum a la metròpoli. La tasca de les universitats hauria d'haver estat diferent, contribuir-hi més i ajudar la parenta pobra. Falta una preocupació cultural.

"Vós assegurau a la vostra obra que «tota literatura és provinciana».
"No crec gaire en la literatura, crec més en l'escriptura i en el pensament. Un text que no tingui un pretext abans de començar a fer-lo no té sentit. Per això afirm que tota literatura és provinciana.

"També reflexionau sobre la poesia dins els vostres versos.
"Es tracta d'una constant a la meva obra. Tots els meus texts estan molt lligats, per això vaig poder estructurar la trilogia en tres blocs amb tres títols que descriuen l'esperit de cada un.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.