algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
12°

Porcel: «Un conte és només una situació i una novel·la un món sencer»

L'escriptor acaba de presentar el recull «Les maniobres de l'amor»

L'escriptor andritxol Baltasar Porcel acaba de presentar el seu darrer llibre, Les maniobres de l'amor. Tots el contes 1958-2001. El volum, editat per Destino, recull les narracions escrites per Porcel al llarg de quatre dècades.

"Per què us heu decidit a publicar aquest recull?
"Crec que aquest era una bon moment per recopilar en un sol volum els meus contes, perquè després d'una sèrie de novel·les, la gent pogués veure de prop quina ha estat la meva evolució com a escriptor.

"Quina ha estat aquesta evolució de la qual parlau?
"Els meus contes més antics són més poètics, mentre que els més recents són molt més irònics, però mantenen la meva temàtica de sempre, viatges, amor, sexe, el pas del temps... De tota manera, la meva obra és circular, constitueix un espai en el qual m'he mogut i que, a la vegada, es mou per si mateix. I aquests contes també formen part del meu món literari.

"Els contes que aquí apareixen, presenten algun tipus d'estructura?
"Sí. Estan dividits en tres blocs que responen a tres temàtiques comunes. La primera part, Les maniobres de l'amor, està dedicada als sentiments, l'amor i el sexe. La segona, Les ombres xineses, és la que més s'allunya de la meva producció, i són els contes que vaig escriure arran d'una estada a la Xina. La lluna vella tanca el llibre i suposa el recull dels textos d'arrel mallorquina, aquells que fan referència a l'Andratx de la meva infantesa i els contes del meus padrins. En cada bloc l'estructura cronòlogica és inversa i va dels més recents als més antics.

"D'alguns d'aquests contes ha sorgit una novel·la?
"Alguns d'ells ha estat el germen de novel·les, com el cas dels contes Estimada Laura o El gran galiot, que es poden considerar les llavors de Lola i els peixos morts o Cavalls cap a la fosca respectivament. De tota manera, és molt diferent una cosa de l'altra.

"Quina és aquesta diferència?
"Un conte és un moment, una circumstància, mentre que una novel·la és tot un món, però, en el meu cas, ambdós formen part del mateix univers literari, que segons les circumstàncies es pot resoldre amb un conte o donar lloc a una novel·la.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.