algo de nubes
  • Màx: 18.83°
  • Mín: 9.02°
18°

El Consell mostra les peces de Santueri i diu que no són «cap tresor»

La troballa farà part d'una exposició sobre la vida quotidiana als castells

40294
La consellera Vadell i responsables de Patrimoni presentaren les peces. | T.A.

El Consell de Mallorca va mostrar ahir algunes de les polèmiques peces que foren entregades per un arqueòleg aficionat de nacionalitat suïssa l'any 1998. Aquestes peces, que faran part a final d'any d'una exposició sobre la vida quotidiana als castells de Mallorca, es tragueren fa dos mesos del Museu de Mallorca, on estaven dipositades, per analitzar-les. Principalment són monedes, algunes d'or, restes de gerres, sivelles, botons... de diverses èpoques des del baix imperi romà fins a la conquesta dels moros. Totes són de metall. El fet de ser d'aquest material fa pensar en la possibilitat que es localitzassin amb un detector de metalls i en la possibilitat que el suís, la identitat del qual no s'ha volgut revelar, cometés un delicte.

L'arqueòleg Biel Pons, que rebè les peces, no pogué donar una resposta concreta de com es localitzaren quan era conseller de Cultura del CIM Damià Pons i, coincidint amb la directora insular de Cultura, Joana Maria Palou, va assenyalar la circumstància que «es podria tractar d'una troballa casual de superfície». Una resposta que obre l'interrogant sobre com podien romandre així tantes peces, devers un centenar, la majoria de petites dimensions durant tants d'anys sense que ningú no n'informàs abans. Biel Pons no va llevar importància a la descoberta, i explicà que és «molt interessant des del punt de vista de la investigació», però va assenyalar «l'escàs valor expositiu» i va rebutjar en sec que es tracti d'un «tresor».

Entrant en la polèmica, Biel Pons no s'explica les manifestacions del director del Museu de Mallorca, Guillem Rosselló Bordoy, en les quals afirma que no sap res d'aquesta troballa. L'arqueòleg va assegurar que el suís notificà la descoberta al Museu abans que al Consell i que el director escriví a les capses la procedència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.