La Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca fa feina en l'elaboració d'un pla integral de conservació preventiva del patrimoni illenc. A causa de la seva amplitud, la iniciativa es distribueix en diversos subcamps d'actuació com poden ser el patrimoni artístic, l'arqueològic, l'etnològic o el patrimoni marítim. Aquest darrer és un dels que es troba a hores d'ara més avançat. Els tècnics Biel Ordines i Joan Manuel Pons estan al capdavant d'aquesta proposta concreta que cerca, en primer terme, realitzar una avaluació de la situació del patrimoni marítim en tots els àmbits i, després, cercar solucions per a la seva conservació i preservació futura.
Joana Maria Palou, coordinadora del departament de Cultura del CIM, destacà que la iniciativa parteix de zero. «Fins ara les coses que s'han fet en aquest àmbit han estat mínimes. No hi ha un punt de referència del qual puguem partir, d'aquí la importància d'aquest i dels diversos plans que a poc a poc s'aniran posant en marxa. El patrimoni marítim és un sector del tot oblidat i que s'està perdent, quan antigament era un sector clau dins de l'economia i cultura de la nostra illa», va explicar Palou.
L'esborrany del pla contempla des de la realització d'un inventari catàleg de béns immobles, d'embarcacions menors, fins a l'elaboració d'una relació dels ormeigs i les diferents arts de pesca antigues; la recopilació de la lexicologia pròpia de la gent de la mar, de la toponímia marítima.. Cada camp concret tindrà un equip de personal tècnic especialitzat i específic.
En el cas dels béns immobles, s'hi inclouran des d'escars a barraques de pescadors o d'alguers... En l'apartat d'embarcacions s'inclourà el catàleg de llaüts, pasteres, bots, les anomenades gussi... La major part de la feina a realitzar és treball de camp. Així, entrevistes orals amb mariners d'edat avançada es perfilen a hores d'ara com la fórmula central per tirar endavant la major part dels apartats que s'inclouen en aquest pla. En el cas de les antigues arts de pesca i dels ormeigs, la majoria ja s'han perdut avui dia o bé estan en desús. En aquest apartat, es tindrà l'ajuda dels dibuixos realitzats per l'Arxiduc Lluís Salvador.
Etnologia
Un segon pla d'actuació serà la catalògació de tot tipus de
construccions etnològiques. A hores d'ara, l'equip tècnic de la
Conselleria de Cultura del CIM fa feina en la redacció de les
línies mestres per a la seva elaboració. En aquesta catalogació es
poden incloure des de casetes d'eines a petites construccions
típiques per a la guarda del bestiar, per exemple, o elements
rurals considerats d'importància artística o històrica diversa.