És un tema d'actualitat l'emergència de malalties infeccioses alimentàries, ja no només perquè estam a l'estiu i augmenta el risc de contraure salmonel·losi (produïda pel bacteri salmonel·la), sinó perquè des de fa uns anys, i sobretot durant aquest darrer, ens envolten multitud d'infeccions provocades pels aliments que solem ingerir.
És per això que l'Estudi General Lul·lià ha dedicat un dels seus primers cursos a De la festa a la pesta (o entrecot de la vaca boja), un monogràfic a càrrec del Dr. Miquel Viñas Ciordia i el Dr. Josep Sancho Valls, en el qual s'han abordat les malalties infeccioses derivades dels productes alimentaris.
Segons explicà el Dr. Viñas, el procés que duu a aquest increment de malalties infeccioses és d'ordre pràctic. Les necessitats de l'home han duit a un procés gradual de substitució dels aliments tradicionals per aliments industrials i, quan es fa aquest salt, és necessari assegurar, mitjançant la tecnologia, que el producte industrial que sortirà al mercat tindrà més garanties que el producte casolà. No en va, una errada pot afectar moltes persones.
El problema apareix, llavors, quan moltes indústries prioritzen l'increment de beneficis davant la salut dels consumidors i, com a conseqüència, apareixen productes alimentaris perjudicials per a la salut. És el cas dels pollastres belgues, als quals se'ls donà oli de transformador, o el cas de l'encefalopatia espongiforme, coneguda popularment com el mal de les vaques boges i nascuda com a conseqüència d'alimentar les vaques amb pinsos no apropiats.