El 2001 serà un any de novetats a la ciutat romana de Pol·lèntia perquè, després de 50 anys es reprendrà l'excavació al teatre romà i, a més, al fòrum començaran els treballs per permetre la seva obertura al públic. L'activitat arqueològica tornarà de nou a Pol·lèntia on un grup d'universitaris participarà en el V curs d'arqueologia que s'inclou dins el projecte general d'excavacions. Procedents de facultats d'Arqueologia o d'Història Antiga, tant de les Illes com de fora, els universitaris s'instal·laran a Alcúdia, entre el 18 de juliol i el 18 d'agost.
Maite Orfila, catadràtica de la Universitat de Granada, du la direcció científica dels curs, les excavacions i les tasques de consolidació però en les primeres comptarà amb la col·laboració d'Antoni Arribas, professor de la UIB. Fonts de l'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Alcúdia han explicat l'amplitud de la campanya d'aquest estiu. Després de cinquanta anys es torna a la investigació al teatre romà amb la realització d'unes prospeccions. L'objectiu és «aprofundir» en el seu coneixement, «cercar el màxim d'informació d'informació» perquè «la documentació queda endarrerida si la comparam amb la resta de zones» de la ciutat romana.
Per tant, es reprendran les tasques iniciades a la dècada dels cinquanta per Martín Almagro, Antoni Arribas i Lluís Amorós, per completar els estudis començats per ells. Fou l'època en què començaren les excavacions sistemàtiques gràcies a la Fundació Hispanoamericana W. Bryant. Pel que fa al fòrum, on s'excava des de l'inici dels 80, la consolidació també té un objectiu. Que es pugui obrir al públic ja que a l'actualitat es troba tancat per tractar-se d'una zona d'excavacions.
A Pol·lèntia es começà a excavar entre 1924 i 1928. L'estudi de la ciutat començà amb Gabriel Llabrés i Rafael Isasi, que foren reemplçats per altres estudiosos a la dècada dels 40. El jaciment va ser descobert el segle XVII i es començà amb la seva anàlisi històrica el XIX.