nubes dispersas
  • Màx: 17.24°
  • Mín: 12.23°
13°

Un diccionari aplega per primer cop tots els compositors de les Balears

L'edició abraça des del segle XIII fins al XX i inclou més de 500 veus d'autors diferents

75182
Antoni Torrandell.

El Centre de Recerca i Documentació Historicomusical de Mallorca, amb el suport de la Conselleria de Cultura, és a punt de treure al mercat una actualitzada edició del Diccionari de Compositors, que a més dels de Mallorca inclou els de totes les Illes. En total són més de cinc-centes les veus de compositors que cronològicament comencen en el segle XIII amb Ramon Llull i acaben en el segle XX.

La reedició, duta a terme per Joan Parets, Pere Estelrich i Biel Massot, ha disposat de Gabriel Julià per afegir les entrades de les Pitiüses i Menorca i es presenta com una obra de consulta i referència que vol ser sols un punt de partida per posteriors actualitzacions. Segons Estelrich, per estricte ordre alfabètic, inclou els noms de tots aquells músics dels quals es tengui constància que hagin escrit qualsevol tipus de partitura, ja sigui clàssica com de jazz, pop, cançó catalana, folklore...

Així és com els noms de Romà Alís, Miquel Capllonch, Antoni Lliteres, o Antoni Torrandell comparteixen protagonisme amb els d'altres autors més oberts a noves tendències com ara puguin ser Joan Bibiloni, Biel Majoral, Tomeu Penya o el ja finit Guillem d'Efak, entre molts d'altres. Cada autor, explicà Estelrich, inclou una petita fitxa en què s'especifica naixement i mort, una breu ressenya biogràfica amb les seves obres musicals i la bibliografia amb la qual es pot ampliar la veu.

El volum, a causa de la seva vasta extensió, es presenta sense imatges i amb una redacció del tot asèptica, pròpia d'enciclopèdia i sense punts i a part. El magnífic pròleg de l'anterior diccionari realitzat pel pare Antoni Oliver es manté i a la vegada se n'afegeix un de nou d'Antoni Pizà. En aquest es destaca la virtut del volum «d'oferir informació inèdita, però sempre presentada de manera que el lector no especialitzat la pugui fer servir». D'altra banda, supera en molts aspectes l'anterior edició del Diccionari que es va fer el 1987.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.