algo de nubes
  • Màx: 32°
  • Mín: 25°
26°

Sanitat retira filtres solars sense homologació

Les úniques ulleres recomanades per veure l'eclipsi del final del mil·lenni estan exhaurides del tot

La Direcció General de Consum ha procedit a la retirada de les ulleres de sol fabricades per l'empresa Minipak de Colòmbia que es distribuïen a través de revista Más Allà en la seva edició especial dedicada a l'eclipsi. La pròpia edició ha estat requisada i actualment als quioscs només es troben exemplars del mes d'agost sense les esmentades ulleres.

La notícia es va conèixer el passat dia tres, quan França notificà mitjançant el Sistema D'Intercanvi Ràpid d'Informació, l'existència d'una partida d'ulleres sense les pertinents informacions i per tant sense cap tipus d'homologació. Els filtres en qüestió presenten els distintius de les marques Orao, O'yetals i Virgin Megastore. Els belgues, prou escalivats en aquests darrers mesos, foren els primers a reaccionar. A Espanya, el Ministeri de Sanitat i Consum es féu ressò del fet el dia 5, alhora queMás Allà interrompia la comercialització del seu darrer número.

A la nota pública, Consum no garanteix que les ulleres siguin segures per veure l'eclipsi, a causa de les irregularitats i manca de dades en l'etiquetat. Importador i fabricant acceptaren la retirada del mercat de la publicació, sol·licitant a les autoritats un dictamen urgent de qualque organisme certificador. Mentre aquest no arribi, l'Institut Nacional de Consum recomana com a mesura preventiva no utilitzar aquest tipus d'ulleres.

A mesura que l'eclipsi s'acosta, la població comença a conscien- ciar-se dels perills que una imprudent observació del mateix pot suposar. L'escala de riscs va des de dolències a la retina fins a la ceguera irreversible. Per tal d'evitar que el remei sigui pitjor que la malaltia, Sanitat recomana en primer lloc no fer cas dels consells casolans. La pròpia entitat ha posat a disposició dels interessats uns filtres homologats distribuïts per la casa Antares. El problema és que fa un parell de dies que s'han esgotat. Les òptiques alerten sobre la utilització d'ulleres de sol i donen com a alternativa emprar un filtre de soldar del nombre 13. L'ús de radiografies, pel·lícules fotogràfiques velades, discs compactes i ulleres de sol, sigui quin sigui el seu grau de protecció, són considerats «molt perillosos» per les autoritats. Malgrat que es parla a totes hores del fatídic onze d'agost, és molt possible que entre una cosa i l'altra ens trobem amb l'eclipsi al damunt en el moment menys esperat, per això és molt important fer cas a totes les recomanacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.