algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Cobdícia, corrupció i pobresa alimenten el tràfic il·legal d'art

Els traficants, cada cop millor organitzats, es fan d'or amb budes i peces de temples i palaus

La combinació de la cobdícia amb la corrupció i la pobresa manté l'auge del tràfic il·legal d'antiguitats preses dels temples, palaus i altres tresors artístics d'Indoxina. El mes de juny passat, la Policia tailandesa va recuperar més de set-centes obres d'art que estaven amagades en uns magatzems propietat d'un conegut escultor d'Ayutthaya, a uns 80 quilòmetres al nord de Bangkok.

Les peces d'art robades formaven una col·leció d'estàtues de Buda, llindes, pòrtics i objectes d'una antiguitat superior als 900 anys que pertanyien a monuments històrics de Tailandia i Cambotja. Entre les obres, espargides ordenadament als magatzems i a l'exterior, hi figuraven algunes llindes d'un pes superior a les deu tones, escrupolosament tallades en blocs per facilitar-ne el transport.

El traficant, ja detingut, actuava d'intermediari entre les bandes de saquejadors i els clients, grup integrat per milionaris nacionals i estrangers units per l'afició comuna de decorar les seves llars amb el llegat artístic d'antigues civilitzacions. Els documents trobats en poder del traficant varen permetre que una setmana després fossin intervingudes, al port de Bangkok, 43 escultures de l'art khemer, saquejades en els temples d'Angkor. Les escultures pesaven, en conjunt, vuit tones i es dirigien a punts d'Europa i dels Estats Units.

«No hi ha el més petit dubte que els traficants d'art estan cada dia millor organitzats», destacà Wanchai Pussadej, sotsdirector del Departament de Duanes. Tailàndia ha aconseguit la reputació durant les darreres dècades, en part per la corrupció i la porositat de les seves fronteres amb Cambotja i Birmània (Myanmar), de ser el principal punt de distribució d'objectes d'art indoxinesos robats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.