algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Breus

• Art

IV centenari de Velázquez El IV centenari del naixement del pintor sevillà Diego Velázquez es commemorarà enguany amb sengles exposicions a Bonn, Sevilla i Madrid, segons anuncià ahir el ministre d'Educació i Cultura Mariano Rajoy. L'exposició al Museu del Prado de Madrid, al mes de desembre, acollirà també obres de Rubens i Van Dyck, els tres pintors cortesans del segle XVII. Rajoy asseverà que el millor homenatge que es pot fer al pintor és visitar els seus quadres i establir un diàleg viu amb el seu art. També que no es realitzarà cap antològica de Velázquez, perquè la major part de la seva obra és a Espanya i perquè ja l'any 1990 es dedicà al pintor sevillà una important exposició.EPR.

• Traspàs

Mor el poeta Luis Àlvarez El poeta Luis Àlvarez Piñer, Premi Nacional de Poesia l'any 1991, va morir ahir a Madrid a l'edat de 89 anys. El poeta, que acabada la Guerra Civil decidí no publicar la seva obra com a protesta, va morir a l'hospital madrileny on havia ingressat la setmana passada, després de patir una caiguda que li provocà una fractura de cadera. Nascut a la localitat asturiana de Gijón, l'any 1910, Luis Àlvarez Piñer va ser alumne de Gerardo Diego, qui estimulà la seva vocació poètica i va ser-ne amic fins a la seva mort, l'any 1987. Àlvarez inicià la seva trajectòria poètica l'any 1928 però no fou fins al 1936 quan edità la primera obra, Suite alucinada.EFE.

• Exposicions

L'auge del realisme pictòric català L'exposició «Realisme a Catalunya» reunirà pel setembre a Barcelona obres de Richard Estes, Julio Vaquero, Òscar Tusquets, Josep Roca Sastre, Rudolf Häsler, José Manuel Ballester i Lluís Marsans, entre altres, per oferir una visió de conjunt del ressorgiment de la pintura realista, i també de l'escultura, durant els anys 90, amb obra d'artistes nascuts o residents a Catalunya o bé amb obres de tema català. El centre mostrarà més de 120 obres de 43 artistes, entre elles la «Vista de Barcelona» del pintor hiperrealista nord-americà Richard Estes i els interiors de Serra de Rivera.EPR.

• Reconeixements

Cela, doctor honoris causa a Filipines L'escriptor espanyol Camilo José Cela va ser investit ahir doctor honoris causa en Humanitats per la Universitat de Filipines i presidí la presentació de la traducció al tagalès de la seva primera novel·la, La familia de Pascual Duarte, l'obra espanyola «més traduïda després de El Quijote». El premi Nobel de literatura de l'any 1989 afirmà en el seu discurs d'investidura que se sent «un soldat més» en la lluita per la cultura, la ciència i les humanitats, «aquests tres pilars de la més saludable presència de l'home sobre la Terra». Cela centrà bona part de la seva intervenció en la defensa de les llengües, tot i que estimà que d'aquí a uns quants centenars d'anys només hi haurà quatre llengües universals: l'anglès, l'espanyol, l'àrab i el xinès.EFE.

• Institucions

Fundació Atapuerca Els codirectors del jaciment arqueològic d'Atapuerca signaren ahir amb els responsables de Caja de Burgos, de Diario de Burgos, i els batles de les localitats burgaleses d'Atapuerca i Ibeas de Juarros els estatuts de la «Fundació Atapuerca», una entitat privada sense ànim de lucre que té com a principal objectiu «facilitar els recursos econòmics necessaris que permetin la continuïtat del projecte», segons explicà l'arqueòleg Juan Luis Arsuaga.EPR.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.