nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

L'arribada de la «Progress» allunya els temors a la fi apocalíptica de la «Mir»

Els tripulants romandran a bord fins al 29 d'agost, cinc dies més del previst

L'exitós llançament amb la posada en òrbita de la nau de càrrega Progress M-42, que avui és previst que s'acobli a la Mir amb tones de subministres, ha allunyat de moment el temor a un final apocalíptic de la llegendària estació espacial. Els pronosticadors mil·lenaristes i lectors de Nostradamus hauran de cercar-se altres opcions per a l'anunciada fi del món perquè, si tot va bé, tal com s'espera, la Mir rebrà a temps les provisions que necessita per mantenir-se a l'espai fins al seu definitiu retorn a la Terra l'any 2000.

L'acoblament de la nau de càrrega, llançada divendres des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan), dos dies després del previst, serà avui a les 17.56 GMT. Enrere han quedat deu dies de negociacions a contra rellotge entre el Govern de Rússia i el de Kazakhstan després que un coet Proton K esclatàs en ple vol el passat dia 5.

Amb tones de combustible altament tòxic i restes del coet espargits en zones habitades del territori kazakhstanès, Moscou no va tenir més remei que cedir i comprometre's al pagament de part del seu deute, uns 18.000 milions de pessetes, pel lloguer del cosmòdrom. En cas contrari, va advertir dimarts passat Iuri Koptiev, el director de l'Agència Espacial Russa, la Mir s'hauria vist abocada a perdre's en el cosmos o a caure a terra fora de tot control amb la seva massa immensa de quasi 140 tones.

La Progress havia d'arribar a la plataforma abans de dia 20, va dir alarmat Koptiev, perquè la seva càrrega d'aigua, menjar i equips tècnics és imprescindible perquè els tres homes a bord preparin amb garanties l'abandonament de la Mir a final d'agost.

Els russos Victor Afanasiev i Serguei Avdeyev, i el francès Jean Pierre Haignére posaran punt i final als 13 anys de vida tripulada a l'estació russa, inviable pels seus nombrosos problemes i la manca de fons per poder mantenir-la operativa més temps.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.