cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

El drac de na Coca posa Palma de festa

Ahir s'encetà amb molta participació la primera jornada de la Diada de les Illes Balears

87928
El drac de na Coca s'ajuntà ahir a Palma amb el Bestiari del Principat. | J. MOREY.

El cel continuava gris i amenaçant, però ni una gota de pluja va fer acte de presència. I la gent no es deixà acoquinar per tan poc. Els carrers del centre de Palma, disfressats d'aspecte medieval, es trobaven plens de gom a gom de curiosos (de totes les nacionalitats) que volien participar a la Diada de les Illes.

El Born, presidit per un arc i envoltat de nombroses grades (bastantes més que l'any passat) que a mesura que anava passant l'horabaixa s'omplien més i més, va ser l'escenari dels primers enfrontaments de la cursa des Cós.

La festa continuava més enllà dels límits del Born. A s'hort del Rei, el mercat medieval es destacava com un dels puntals de les celebracions. Atapeït de públic, les diferents paradetes no deixaven de subministrar menjars i productes artesanals, tot ben animat per grups de músics ambulants i tamborilers que s'envoltaven de gent amb ganes de ballar.

I en mig de l'ambient festiu, no podien faltar les crítiques vetllades a l'organització d'una diada que des del seu començament ha estat polèmica. El cas més extrem va ser el d'un home «armat» amb un megàfon que al bell mig de la plaça de Joan Carles I es posà a cridar a tots els «ciutadans d'aquesta Comunitat Autònoma», que aquesta festa no era més que una befa a la nostra cultura i a la nostra història.

Al marge de les crítiques, al parc de la Mar, il·luminat en groc i vermell, els colors de la bandera de les Balears, i amb l'Almudaïna endomassada com a fons, els sarraïns es preparaven per abordar la costa. L'objectiu era clar: raptar la princesa Eulàlia. Entre renou de petards i focs artificials que tenyiren el cel, ja enfosquint, de vermell, la barca creuà el llac fins arribar a terra. Allà, els sarraïns entraren a la tenda de campanya de l'Eulàlia i la raptaren. Però, assabentats, els corsaris eivissencs sortiren al rescat, i com no, venceren. Aquest espectacle, de la mà d'Els Comediants que el tenyiren d'humor, aplegà milers de persones. Per celebrar el triomf final dels corsaris, tothom a la taverna!

Però hi havia temps i escenaris per a tot. Un cop acabades les curses del Cós al Born i a l'avinguda Antoni Maura, i amb mitja hora d'antelació sobre l'horari previst gràcies a la puntualitat dels actes, el correfoc es preparava per posar-se en marxa.

El Bestiari de Barcelona, Xarop de canya, Ministrils i el Llaüt de carrer eren els encarregats de posar la música, els balls i, com no, el foc, per tot el recorregut. Però no estaven sols. El nombrós públic poc a poc s'anava afegint a la comitiva, davant de les bèsties, rebent una dutxa de foc, o darrere els músics, acompanyant-los en els ballarucs al ritme de la percussió.

Des de la plaça Joan Carles I fins a l'entrada del parc de la Mar, passant pel Born i per l'avinguda Antoni Maura. Aquest era el recorregut del llarg correfocs, que poc a poc anava avançant i conduint la gent cap a un altre dels escenaris on la festa continuava: el recinte de ses Voltes. Allà tot es trobava preparat per acollir el naixement d'una bèstia emblemàtica: el Drac de na Coca.

Amb una explosió de foc i d'artifici, la bèstia alada sortia del seu racó i avançava per davant d'una murada encesa cap a l'entrada de s'hort del Rei. Amb un sèquit de tambors al darrere i dos cavallers que contínuament s'encarregaven de revifar el foc, el Drac de na Coca prosseguí el seu camí per l'avinguda d'Antoni Maura fins ajuntar-se amb la resta del bestiari del correfoc, que prosseguia en marxa marcant el final de festa d'una primera jornada de Diada que no registrà cap incident.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.