algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.84°
10°

Per menjar... cada dia no és Nadal

81144
Beatriz té una peixateria a l'Olivar. | T.Ayuga.

Quan falta només una setmana per a les festes de Nadal, és lògic començar a pensar quin serà el menú que se servirà a les taules de les nostres llars. Probablement, no diferirà gaire dels d'anys passats ni tampoc no defugirà gaire els productes i plats típics d'aquesta època de l'any.

Amb la idea ja dissenyada al cap, la següent passa és acudir al mercat i fer-se amb els ingredients bàsics per desenvolupar el menú.
Segons sembla, els preus no s'han disparat encara, tal com ho acostumen a fer sempre per Nadal. De fet, Beatriz, una peixatera que du a l'Olivar més de vint anys, afirma que «per ventura hi hagi productes que siguin més barats que l'any passat, ja que arriben en gran quantitat de la Península».

Les gambes es poden comprar per 2.000 pessetes el quilo i els llagostins per 200 pessetes menys. La llagosta i el llagostí gegant es disparen una mica més, arribant a les 4.000 pessetes en el primer cas i gairebé a les 7.000 en el segon. «Aquests productes són molt cars i poca gent els compra», afirma l'encarregat d'una peixateria.

Del que segurament no ens lliurarem enguany és del salmó fumat, el rei dels canapès. Però més difícil ho tenen les ostres, que van a 220 pessetes la unitat.

Els amants de la carn poden triar també entre els diferents plats que s'imposen durant les festes. La porcella, l'estrella del menú, es pot adquirir des de les més de 800 pessetes que costa la peça de sis a set quilos fins a les 530 de la de més de tretze quilos. «De tota manera, ara començarà a pujar, però no molt, entre 100 o 200 pessetes el quilo», afirma Alfredo, encarregat d'una carnisseria.

La seva experiència al capdavant del comerç l'empeny a afirmar que l'indiot, a 450 pessetes el quilo, és també molt sol·licitat, així com els pollastres farcits, valorats en gairebé 1.000 pessetes.

Els embotits de Nadal tampoc no han patit variacions respecte dels preus de l'any passat. Així, els diferents patès es poden adquirir des de les 1.200 fins a les 1.900 pessetes per quilo, mentre que les carns fresques típiques d'aquestes festes, com l'ànec, el llom o l'indiot oscil·len entre les 1.600 i les 2.200 pessetes.

«El que la gent compra molt són les peces de cuixot salat», afirma Cati, dependenta en una xarcuteria. I com que la qualitat mana, també aquest pernil es pot aconseguir entre 1.650 pessetes el quilo o 3.800.

I ja per a les postres, la pinya, una de les fruites amb més demanda en aquesta època de l'any, és ben barata, a només 198 pessetes el quilo. El raïm de Nadal, indispensable per a la nit de Cap d'Any, tampoc no ha experimentat un augment espectacular, tot i que cal recordar que no es tracta d'un producte barat, ja que es troba a 360 pessetes el quilo. «No crec que el raïm pugi enguany. N'hi ha molt», assenyala Eduardo, treballador d'una fruiteria.

Provinents d'un comerç o d'un altre, tots coincideixen que les compres fortes encara no han arribat. Tothom espera fins al darrer moment per omplir geleres i rebosts i són ben pocs els que s'estimen més fer-ho gradualment.

Un cop confeccionats els menús per a les festes, només queda completar-los amb un assortit dels dolços que més ens agraden a tots: els torrons, mantegades, massapans i pastes típiques del Nadal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.