Investigadors nordamericans i britànics aconseguiren, per primer cop, identificar la totalitat dels elements que composen el genoma d'un animal, un cuc anomenat Caenorhabditis elegans, segons informa la revista Sciencie. Aquest costós treball, realitzat durant vuit anys per dos equips de la Universitat Washington de Saint Louis (Missouri)) i del centre Sanger de Cambridge (Gran bretanya), permeté identificar els 97 milions d'elements o «bases» i els quasi 20.000 gens que formen l'àcid desoxiribonucleic (ADN) d'aquest petit animal.
«Amb aquest treball hem ofert als biòlegs una nova eina molt potent d'experimentació i de coneixement del funcionament del genoma» indicà Robert Waterson, que va dirigir l'estudi de l'equip nord-americà. «Ara podem fer i contestar preguntes que no ens havíem fet abans», va afegir.
El C. Elegans, com l'anomenen els investigadors, és un petit cuc d'un mil·límetre de llargària que viu en el sòl de regions templades, on s'alimenta essencialment de bacteris.
Malgrat que ocupa una branca molt allunyada a la nostra, a l'arbre genealògic de la vida, té moltes similituts amb l'ésser humà, per la qual cosa és un model interessant per als biòlegs. Com l'home, inicia la seva vida sota la formula d'una única cèl·lula fertilitzada que es divideix llavors en una multitud "959 exactament" de cèl·lules que formen una xarxa complexa de teixits i òrgans. Com ell, disposa d'un sistema nerviós, digereix els seus aliments i té òrgans sexuals per a la seva reproducció.