algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
12°

Els picassos de Dora Maar dupliquen els valors estimats

Comencà la dispersió de la col·lecció

105340
Dos empleats de la casa de subhastes sostenen l'oli La dona que plora.

Ahir vespre es va iniciar en l'amfiteatre de la Casa de la Química, de París, el seguici de sis subhastes per la col·lecció dels picassos de Dora Maar. En total sortiren a la venda 32 lots, pels quals se'n pagaren en poc menys d'una hora 167.234 francs francesos (més de 4.000 milions de pessetes). Moltes peces duplicaren, i fins i tot més, el preu de les estimacions inicials fetes a l'alça.

El quadre La dona que ploraDora Maar amb ungles verdes, de 65 per 54 centímetres i pintat el 1936, va ser adjudicat per 23 milions de francs (575 milions de pessetes). Aquesta va ser la segona obra més ben cotitzada. Un altre quadre important, Dora Maar a la platja, va ser venut per 11'5 milions de francs (287 milions de pessetes). La valoració inicial es trobava entre els vuit i els dotze milions de francs.

La venda d'ahir de les obres de Picasso es considera, ja, com un dels grans esdeveniments d'aquest decenni per al mercat de l'art, tot i que no es va vendre la fabulosa composició en carbó, tinta xinesa i llapis de colors Dora i el minotaure. Aquesta obra va ser lliurada divendres passat a l'Estat francès en concepte de pagament de drets de successió, i enriquirà la col·lecció del museu Picasso de París. També ha estat retirat de la venda pels hereus el Retrat de Max Jacob, entre altres quinze dibuixos i aquarel·les. La dispersió d'aquest vertader «museu personal» de Dora Maar (1907-1997), l'amant de Picasso que va viure aïllada del món durant molts d'anys, fins a la seva mort, sense desfer-se'n mai d'un sol record de l'artista, com ara escultures en paper, joies, esborranys, capses de mistos i taps de botelles decorats o esculpits per Picasso, llibres, autògrafs i d'altres documents.

L'amant

Dora Maar va ser amant de Pablo Picasso durant deu anys. El seu vertader nom era Theodora Markovitch, de pare iugoslau i mare francesa conegué Picasso a París, el 1936, i visqué amb ell fins el 1943. Dora conservà sempre els retrats i la resta de records de Picasso.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.