muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Robert Creeley parlarà avui dels orígens de la poesia Black Mountain

El poeta participa a Palma en un seminari sobre aquest moviment

61368
Robert Creeley.

El poeta nord-americà Robert Creeley, que va dirigir i imprimir des de Mallorca, la Black Mountain Review tan important per donar a conèixer als EUA la generació Beat, pronunciarà avui, a les 20 hores, una conferència al Centre de Cultura de Sa Nostra.

Creeley va explicar que en acabar la Segona Guerra Mundial al seu país hi havia dues tendències poètiques: per un costat, els que seguien les modes convencionals i que traduïen un afany de retorn a la normalitat; d'un altre, el seu grup "reunit al voltant del Black Mountain College a Carolina del Nord" que pensava que no es podia tornar enrere i que s'havien de trobar noves fórmules per expressar els desordres. Robert Creeley digué que ell i els escriptors que li eren afins respectaven les formes tradicionals, però que atorgaven un alt valor a la sensació i als sentiments i que lluitaven contra la literatura de consum i comercial. La literatura beat, segons Creeley, va tenir un impacte tan gran als EUA que encara ara és la més llegida fins el punt que ha degenerat i s'ha convertit en una mena de formalisme.

Creeley explicà que actualment en la poesia nord-americana s'assiteix a la consagració de les formes d'escriptura populars i «mestisses», que donen cabuda des dels «chicanos» fins a les escriptores feministes, una situació inconcebible als anys cinquanta».

Creeley és a Palma per participar en un seminari sobre la poesia del Black Mountain, que es desenvoluparà al Centre Cultura de Sa Nostra entre avui i divendres i durant el qual es presentarà la traducció catalana de la seva novel·la The Island. Aquest seminari se centrarà en l'anàlisi d'un dels períodes més importants i apassionants de la poesia contemporània, lligat a l'experiència nord-americana del Black Mountain College. Aquest moviment va ser un element essencial en l'estètica i en la poètica dels anys cinquanta i seixanta. Entre els seus representants més significatius s'ha de destacar Charles Olson, Robert Creeley i Robert Duncan, que són possiblement les tres figures principals de la poesia nord-americana contemporània. Aprofitant la presència de Robert Creeley a Mallorca es presentarà la traducció catalana de la seva novel·la L'illa. L'última tendència significativa de la poesia nord-americana contemporània, The Language School of poets, estarà representada en el seminari per un dels seus millors poetes, Charles Bernstein.

La relació de Robert Creeley amb Mallorca es remunta als anys cinquanta quan es va instal·lar a Banyalbufar i edità a la impremta Mossèn Alcover la mítica Black Mountain Review, que ell dirigia.

Creeley, recent arribat dels EUA, digué ahir que la seva vinguda a Mallorca en la dècada dels cinquanta no representava res més que una continuació de la tradició dels escriptors nor-americans de la dècada dels vint d'exiliar-se voluntàriament a Europa. L'ambient de l'Illa no li vingué de nou perquè arribava d'un poblet del sud de França. Ràpidament establí contacte amb Robert Graves, tot i que a ell «la poesia dels EUA no l'interessava gaire», i aconseguí una casa a Banyalbufar, on va atreure alguns dels escriptors de la seva promoció. De la impremta Mossèn Alcover, des d'on imprimia la Black Mountain Review, el va atreure la qualitat artesanal dels treballs, que ell coneixia per fulletons turístics, i els baixos costos que implicava. Recordà que només imprimien entre dos-cents cinquanta i tres-cents exemplars que enviaven als EUA des d'on eren distribuïts. Creeley encara es demana com una revista amb una tirada tan reduïda pogué arribar a convertir-se en una autèntica fita.

Al seminari també participen Charles Bernstein titular de la càtedra David Gray, de Poesia; Esteban Pujals, traductor dels poetes del moviment The Language School of Poets; i Kevin Power, de la universitat d'Alacant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.