muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El centre de la nostra galàxia està ocupat per un enorme forat negre

El centre de la nostra galàxia està habitat per un gegantesc forat negre que s'empassa totes les estrelles que pot, segons confirmà ahir una astrònoma nord-americana en un congrés científic de Tucson (Arizona).

Nombrosos astrònoms sospitaven ja de l'existència d'aquest immens objecte celeste, la força de gravetat del qual és tan gran que atreu tot el que el rodeja, llum inclosa.

El forat fou identificat per Andrea Ghez, de la Universitat de Califòrnia de Los Angeles, gràcies al telescopi Keck de Maunea Dea (Hawai), un dels més potents del món.

Aquesta científica observà amb meticulositat els mínims moviments al voltant de 200 estels que circulaven en el centre de la nostra Via Làctia des de 1995. Els seus treballs mostraren que la trajectòria d'una vintena d'ells es veié molt afectada per una misteriosa font que exercia una fortíssima força gravitatòria.

En col·leccionar les fotografies d'aquestes estrelles i analitzar-les amb un potent ordenador, Andrea Ghez va poder millorar la nitidesa de les imatges 20 vegades i així, el 1995, assistí a la desaparició d'una estrella, en aquella època la més propera a aquell misteriós objecte del cel. Però Chez anà més enllà en els seus càlculs per determinar que les estrelles d'aquest sector giraven a una velocitat que arribava fins els 4'8 milions de quilòmetres per hora, és a dir, deu vegades la d'una estrella clàssica. Només un objecte de 2'6 milions més pesat que el nostre sol seria capaç de propulsar una estrella a aquesta velocitat.

«No hi havia cap dubte, una cosa així, encara que sigui impossible de veure en un telescopi, només podia ser un enorme i monstruós forat negre», concluí Andra Ghez.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.