muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

El descobridor de les restes del «Titanic» denuncia l'espoliació del famós vaixell

Robert Ballard va demanar ahir a Madrid protecció per a les antiguitats marines

El doctor Robert Ballard, l'home que fa 13 anys va descobrir les restes del Titanic, enfonsat a l'Atlàntic 73 anys abans, va demanar ahir a Madrid que s'estableixin noves lleis internacionals per evitar que les antiguitats marines siguin espoliades amb finalitats comercials, com segons el seu parer ocorre amb el llegendari transatlàntic, del qual ja han estat sostretes unes 8.000 peces, majoritàriament petits objectes com ara tasses i plats.

Segons va explicar Ballard, que va ser ahir a Madrid convidat per l'edició espanyola de National Geographic, actualment continua en vigor a nivell internacional la vella legislació marina que estableix que la propietat d'un vaixell enfonsat en aigües internacionals correspon al primer que sigui capaç de treure'n a la superfície un tros. «Fins i tot si algú destruís els vaixells antics no aniria en contra de la llei», va assenyalar.

Quan l'1 de setembre del 1985 aquest «explorador» va descobrir el Titanic a 4.000 metres de profunditat, va decidir que no el tocaria, però la societat controlada per George Tullock va opinar el contrari, i aquest home es va convertir en propietari de les restes del vaixell.

La societat de Tullock ha tret ja de les profunditats marines 8.000 peces del Titanic amb finalitats comercials, cosa que no suposa en prou feines l'1 per cent de totes les restes, segons va explicar Robert Ballard, al qual els propietaris li han prohibit apropar-se al vaixell per les crítiques que ha expressat als últims anys.

Per aquesta raó, Ballard ha decidit no revelar mai la localització dels vaixells que ha descobert posteriorment, com el cuirassat alemany Bismarck o el portaavions nord-americà Yorktown, enfonsats a la II Guerra Mundial, o altres vaixells cèlebres, com són el Lusitania, el Britanic o l'Andrea Doria.

Aquest científic va assegurar que, encara amb les noves tecnologies, és «impossible» treure el Titanic de les profunditats de l'Atlàntic, i va destacar que l'únic que es pot fer, i que de fet es fa, és treure a la superfície els objectes que hi eren a damunt i eren fàcilment accessibles. El pròxim estiu iniciarà una nova investigació al mar negre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.