nubes dispersas
  • Màx: 16.42°
  • Mín: 11.93°
15°

Protestes i amenaça de bomba al Midem llatí

Problemes burocràtics reduïren el cartell previst del concert a Compay Segundo

El guardonat músic Franciso Repilado, conegut com Compay Segundo, tocà i cantà dimarts a la nit en un concert de Llegendaris Cubans a Miami Beach, en el marc del Midem Llatí, exclusivament davant delegats acretidats de l'esdeveniment comercial, i malgrat l'avís de bomba que després resultà ser inexistent. Compay Segundo va assenyalar, durant la seva actuació, que «tots hem de ser lliures per anar on volguem. Jo em sent com un ciutadà qualsevol del món. Vénc de tocar a Espanya, Suïssa, França i Anglaterra i no comprenc perquè no havia de fer-ho a Miami».

Faltaren Chucho Valdés, Irakera i els integrants del grup La Charanga Rubalcaba, als quals Estats Units atorgà visats massa tard perquè hi participassin.

«Felicit l'exili cubà de Miami i el salud com a cubà», comentà Compay Segundo, de 91 anys, al diari Nuevo Herald. «Que quedi clar que aprecii la seva postura, encara que no entenc el per què d'aquesta discriminació cap als que viuen a l'illa. La vida no és per viure-la amargat», afegí.

Això no obstant, per als exiliats que es manifestaren, els músics de l'illa són partidaris del govern del president Fidel Castro i la seva presència els amargà, si més no, la jornada. Davant del centre de convencions, l'orquestra Sensación tocà per als que corejaven contra l'actuació dels músics cubans i acusaren el Midem de donar suport al règim comunista de L'Havana. Les devers tres-centes persones que protestaven davant del centre duien cartells en els quals es podia llegir «ratas de Castro». També entonaren consignes contra el president cubà. «Vénen a cercar doblers per dur-los a l'assassí de Castro», digué un dels manifestants, que s'identificà com un expresoner polític de Cuba. Una dona que duia una bandera cubana eludí la Policia i entrà al centre de convencions cridant: «Hauria de fer-vos vergonya», però no varen registrar-se actes violents.

Qüestió d'Ajuntament  

El festival, que acabarà divendres, no s'està celebrant a la mateixa Miami, en ple cor de l'exili cubà anticastrista, sinó en un altre Ajuntament, el de Miami Beach.

L'elecció del lloc és deguda al fet que l'any passat es prohibí la particpació dels cubans «de l'illa» en el mateix festival a causa d'una llei del comtat de Miami-Dade del 1996 que prohibeix tot negoci amb Cuba i amb tot el que tengui relacions comercials amb aquest país o els seus habitants. Els organitzadors del festival, amb seu a París, insistiren a poder incloure enguany els cubans, que figuren entre els artistes tropicals més cobdiciats.

Per fer-ho, decidiren programar el festival d'aquesta setmana a Miami Beach. Tot i això, l'únic acte relacionat amb el festival que havia de tenir lloc a Miami-Dade, una festa d'inauguració, fou rebutjada pel govern del comtat i també es traslladà a Miami Beach.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.