algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

L'STEI Intersindical no descarta cap via jurídica si s'ataca la presència del català a l’ensenyament

En la roda de premsa d’inici de curs, l’STEI Intersindical ha posat de manifest que les mancances en les infraestructures són una de les assignatures pendents de la Conselleria d’Educació.

Segons dades d’una enquesta que han respost 132 centres educatius, un 60,83% manifesten que tenen deficiències estructurals; mentre que un 81,17% tenen problemes de climatització davant l’emergència climàtica.

Des del sindicat assenyalen que només un 22% de les infraestructures previstes al 2016 de nova construcció s’han duit a terme, i en relació a les obres d’ampliació, s’han executat el 68% del total.

L'STEI considera que «el número d’aules prefabricades és el vertader termòmetre de l’estat de les infraestructures educatives». Per això, asseguren que és «del tot necessari un pla de xoc per revertir aquesta situació. No és admissible que aquest curs hi hagi 156 aules prefabricades, 4 més que el curs anterior».

El sindicat ha recordat que la població escolar de les Balears continua augmentant, aquest curs amb 1.700 alumnes més. «Malgrat les paraules del conseller a la roda de premsa d’inici de curs del 7 de setembre, en què va dir que 'tots els grups estan per davall de les ràtios' que marca la normativa, almenys 19 centres dels que han contestat l’enquesta tenen ràtios per damunt de la norma vigent», denuncien des del sindicat.

A més també han destacat que manca professorat de suport en l’atenció a la diversitat, i tots els centres consultats amb l’orientador compartit reclamen que el necessiten a jornada completa. «Si es volen fer passes de debò cap a una escola inclusiva, cal capgirar del tot aquesta tendència», reclamen.

Pel que fa al pressupost per a educació, en aplicació de la LEIB i el seu compromís d’arribar a un 5% del PIB destinat a educació en vuit anys, l’STEI reclama el que estableix la UNESCO, és a dir, el 7%. En relació a la partida per al 2024, demana que aquesta sigui com a mínim de 1.455 milions d’euros, per fer front a les mancances que s’han de solucionar.

Per últim, l'STEI ha recordat que no hi ha cap conflicte lingüístic a les aules i ha demanat que es respecti la normativa vigent pel que fa a la tria de llengua. Si no és així, han assegurat que no descarten «cap via jurídica i d’oposició a aquest atac a la presència del català a l’ensenyament».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per dic, fa dervers d'un any
Destroyer: Si senyor podràn triar el rus,el marroquí,el xinès,el romanès ect. ect. ect.
Valoració:8menosmas
Per inca, fa dervers d'un any
Hauria estat bé que haguessin estat igual de taxatius amb permetre que gent que no en té ni idea d'una assignatura, pugui acabar amb plaça de funcionari d'aquesta assignatura, però clar, quan fins i tot el teu num. 1 fa el mateix...
Valoració:6menosmas
Per A. Cirer, fa dervers d'un any
A les nostres escoles hi ha tantes llengües maternes com infants: paquistanès, francès, hindi, àrab, llengües eslaves... Per això, cal escolaritzar els nostres infants en la llengua pròpia del país, és a dir, el català, perquè no hi hagi segregació ni discriminació. És la manera de fomentar la cohesió social a ca nostra.
Valoració:16menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
En Destroyer l'encerta, hem de reclamar sa llengua materna per as fills des mallorquins que viuen a Madrid, i per sa des marroquins que viuen a sevilla, i per sa des parlants d'aimarà que viuen a Múrcia o per als parlants de romanès que viuen a eivissa i per als parlants de guaraní que viuen a Calvià i per als parlants d'alemany que viuen a Alcúdia i per als parlants de galleg que viuen a Saragossa i per als parlants de Valencià que viuen a Valladolid, etc. etc. etc. A Mallorca sembla seer que s'hi parlen prop de dos-centes llengües i, una de dues, o llengua materna per a tots o llengua pròpia del territori per a tots (i sa llengua pròpia de Mallorca no pot esser mai que sia sa que els indígenes mallorquins fa segles que anomenam "foraster" i ara li diuen "lengua común") ... També qualcú podria esser que volgués anglès per a tots ja que sembla ser que és sa llengua que hi ha més gent en el món que la coneix i la sap parlar.
Tenen molta de barra aquells que fa mes de 300 anys que persegueixen la nostra llengua i que ara que han aconseguit que aprenguem la seua li diuen "lengua común".
Valoració:18menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
I qui dimonis ets tu, per decidir eliminar cap llengua ni una? Val mes que baixis els teus fums, i te facin callar. OH deu de la sabiduria Ets mooolt maleducat
Valoració:11menosmas
Per Destroyer, fa dervers d'un any
Allí está la madre de todas las batallas. Hay que tomar medidas inmediatas y que sean irreversibles. Lo primero eliminar el requisito de catalán y también dar libertad a lus padres para escolarizar a los hijos en su lengua materna.
Valoració:-21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente