algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Pere Aragonès (ERC) no aconsegueix ser investit president de Catalunya i ho tornarà a intentar dimarts

GRAFCAT536. BARCELONA, 26/03/2021.- El candidato de ERC a la presidencia de la Generalitat, Pere Aragonès, en el Auditori del Parlament de Catalunya, durante su primera intervención en el debate de investidura. EFE/Quique García POOL | Quique García

Pere Aragonès (ERC) no ha superat la primera votació del debat per investir-lo president de la Generalitat de Catalunya. Ha obtingut 61 vots negatius, 42 a favor i 32 abstencions. Necessitava majoria absoluta i l'abstenció de Junts ho ha impedit. Per tant, el candidat haurà d'esperar una segona votació en què en tendria prou amb majoria simple.

La segona votació serà dimarts que ve, a partir de les deu del matí. En el debat d'aquest divendres el portaveu de Junts, Albert Batet, ha demanat a Aragonès que renunciï a presentar-se a aquesta segona sessió per donar temps a la negociació. Aragonès, que ha instat Junts a superar les desconfiances, ho ha descartat. Considera que hi ha marge per arribar a un acord.

El ple, previst a les deu del matí, s'ha retardat per les reconsideracions que han presentat PSC, Vox, Ciudadanos i PP sobre la delegació del vot de Lluís Puig. La majoria independentista de la mesa les ha tombat i ha donat per vàlid el vot de l'exconseller, i Ciudadanos ha anunciat que ho portarà al Constitucional.

Aragonès ha pronunciat un discurs de més d'una hora i mitja en què ha presentat el seu projecte de govern d'una 'Generalitat republicana' que superi les «quatre crisis que viu el país»: les crisis sanitària, social, econòmica i democràtica.

«Els propòs construir una nova Generalitat republicana amb una visió inequívocament progressista i d'esquerres», ha dit, i ha estès la mà a Junts i comuns després d'haver-se assegurat el suport de la CUP en la investidura.

Un govern per avançar

Aragonès ha explicitat la seva opció per un govern de coalició «plural i divers». A Junts, que ha decidit abstenir-se a la primera ronda, els ha volgut recordar implícitament que «ningú té majoria absoluta».

«Si optem per la comoditat del maximalisme, hem de ser conscients que només contribuïm al bloqueig del país. Aquest Parlament avui pot impulsar un govern que treballi de forma inequívoca el bé comú», ha dit.

«Un govern ampli, fort, cohesionat, plural i amb una majoria parlamentària sòlida», una referència més explícita a En Comú Podem.

El presidenciable d'ERC diu que comparteix amb els comuns «els objectius per afrontar les urgències socials, la reconstrucció econòmica del país i la resolució del conflicte amb l'Estat».

I ha agraït a la CUP «els esforços i la generositat» per l'acord per investir-lo president: «Amb l'acord amb la CUP posem la primera pedra de la nova Generalitat republicana».

Al llarg del seu discurs d'investidura, ha insistit repetides vegades en «grans consensos» per la reconstrucció del país i la resolució del conflicte amb l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Uf!, fa mes de 3 anys

No cal que ningú rigui. Tanmateix Catalunya no sera mai dels fatxotes i un dia arribarà en que sera lliure.

Valoració:1menosmas
Per balearium, fa mes de 3 anys

Ha ver si hay suerte.....jajajaja

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente