cielo claro
  • Màx: 19.05°
  • Mín: 9.02°
18°

Els governs de parla catalana coordinen estratègies per impulsar l'ús de la llengua

El Govern de les Balears, de Catalunya i del País Valencià han coordinat aquest divendres estratègies per impulsar l'ús de del català com la sensibilització lingüística en àmbits com la salut i la promoció del canvi d'hàbits lingüístics, a més del foment de la llengua en el àmbit empresarial.

Així ho han abordat aquest divendres en una reunió que han mantengut a Barcelona la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de les Illes Balears, Beatriu Defior, i els càrrecs homòlegs de la Generalitat catalana i valenciana, Ester Franquesa i Rubén Trenzano, respectivament.

Durant la trobada també s'ha tractat la presència de la llengua en l'oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals i en la televisió, proposant una reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques dels tres governs. Així mateix, Catalunya ha convidat a impulsar conjuntament la 'Ruta de la llengua', promoguda inicialment per l'Associació Amics de les Homilies d'Organyà, que permet conèixer sobre el territori els principals referents històrics de la llengua compartida i visibilitzar la unitat.

D'altra banda, la Viquimarató, Nit Digital, una iniciativa que es porta a terme des de 2013 a Catalunya, conjuntament amb Amical Viquimèdia, s'estendrà en els tres territoris en la seva VII edició. Els responsables de la Política Lingüística també han abordat la cooperació en matèria de promoció europea de la llengua i la seva participació a la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística.

Finalment, han valorat l'informe de l'Comitè de Ministres de el Consell d'Europa sobre l'aplicació a l'Estat espanyol de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries. Els directors generals han demanat a l'Estat l'aplicació de les recomanacions d'acció immediata. També s'ha abordat per primera vegada en aquestes reunions les accions desenvolupades per promoure la llengua de signes catalana.

Franquesa ha lliurat un exemplar de l'últim Informe de política lingüística, de la Memòria del Consorci per a la Normalització Lingüística i els ha presentat l'informe 'Els usos lingüístics de la població de Catalunya', a partir de l'Enquesta d'usos lingüístics a la població 2018, i 'els usos lingüístics als territoris de llengua catalana (2013-2015)'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa mes de 4 anys

Gràcies als directors de Politica Lingüistica. Bona feina que convé que recolzem tots plegats pel bé que ens uneix.

Valoració:4menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 4 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a 'tota la Catalunya' com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:7menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 4 anys

--«Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, les Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora. (…) És, doncs, Catalunya una nacionalitat; serà una nació, un Estat. Ara bé, la nacionalitat catalana no es limita al Principat de Catalunya; s’estén, a més, per les terres del Rosselló, Cerdanya i Conflent; per les encontrades de la Ribagorça i el Pallars; per les muntanyes lliures d’Andorra; pels vergers de València i per les blaves i assolellades illes Balears». Pere Oliver i Domenge (1916)

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

--Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)

“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:9menosmas
Per idò sí, fa mes de 4 anys

Accions com aquesta són ben necessàries. Contra els que practiquen allò de "divideix i venceràs" hauríem de promoure l'"uneix i triumfaràs". Per cert, quan tornarem a veure a les Balears la televisió valenciana, com la vérem durant devers una dècada pels anys vuitanta o noranta?

Valoració:6menosmas
Per campanet, fa mes de 4 anys

La primera premisa és no canviar de llengua al dirigir-nos a un castellà. I molt menys si aquest és un Emigrante inadaptat, feixista i peresós.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente