El manifest l’han signat candidatures que han tengut responsabilitats de govern durant aquesta darrera legislatura, com ara Alternativa per Artà, Gent per Sineu, Volem Sencelles i La Valldemossa que Volem, altres que han sigut oposició aquests darrers 4 anys com Alternativa per Pollença, i d’altres que són de nova creació i es presenten per primera vegada a les eleccions com Alternativa per Santa Maria i la Crida per Palma.
Des de la seva diversitat, les diferents candidatures que signen el manifest han identificat una visió compartida del que vol dir fer municipalisme a Mallorca, que precisament han pretès reflectir en els 10 punts que defineixen, a tall de resum, el tipus de municipis que les candidatures aspiren construir i pels quals treballaran en el futur.
Municipis justos, inclusius, igualitaris, cooperatius i respectuosos amb el medi ambient, són alguns dels elements que es troben en aquest manifest que pretén ser, també, un punt de partida per a treballar, al llarg dels pròxims anys, en la línia de consolidar una xarxa municipalista a Mallorca que permeti compartir recursos, experiències i estratègies entre els diferents municipis de l’illa.
Els 10 punts
1. Municipis vius, que prioritzin els drets i la qualitat de vida de les residents davant la turistificació que ens condemna a esdevenir un gran parc temàtic.
2. Municipis cohesionats, basats en forts llaços comunitaris i la vida local. Amb institucions radicalment democràtiques, més àgils, participatives i transparents.
3. Municipis justos, on garantir les necessitats materials bàsiques sigui una prioritat. La justícia social no és un concepte abstracte, sinó una forma d'entendre la producció i el repartiment de la riquesa.
4. Municipis inclusius i igualitaris, respectuosos amb la diversitat funcional, de gènere, raça, orientació sexual, edat, etc.
5. Municipis respectuosos amb el medi ambient i amb els animals, que treballin per un horitzó de residus zero i barrin el pas a tota forma de maltractament animal.
6. Municipis cooperatius, que potenciïn l'economia social, col·lectiva o cooperativa, així com aquella d'àmbit local.
7. Municipis actius i saludables, compromesos amb la sanitat pública i universal.
8. Municipis creatius, que donin importància a les necessitats de desenvolupament personal, cultural, educatiu, artístic, etc.
9. Municipis curosos amb el patrimoni comú, que prenguin mesures per la protecció de la llengua, la diversitat cultural, el coneixement i la memòria històriques, etc.
10. Municipis solidaris, que no visquin d'esquenes al món i a les seves injustícies, així com a totes les lluites que malden per transformar-lo arreu.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No conec a cap formació política antimonàrquica i d'esquerres que no assumeixi tots els punts d'aquest manifest. Entenc que els motius de creació d'aquestes candidatures (alguna molt personalista) que divideixen i debiliten les esquerres, poden ser molts, però els principals son de manca de dialeg respetuós i incomunicaciò, gelosies i rancunies personals acabades amb resentiments mals de curar i potser també figurera d'alguns protagonistas disposats a la lluita de tots contra tots, sense importar gaire si finalment governen les dretes a les institucions de Mallorca.