cielo claro
  • Màx: 37°
  • Mín: 26°
36°

Puigdemont renuncia «provisionalment» a ser investit president de la Generalitat

Carles Puigdemont ha anunciat que renuncia «provisionalment» a ser investit president de la Generalitat i proposa que Jordi Sànchez assumeixi el càrrec. En un discurs institucional des de Bèlgica, que ha difós a través dels seus comptes de Twitter, Facebook i YouTube, Puigdemont ha afirmat que treballarà per la independència des del Consell per a la República i que ha denunciat l'Estat per vulneració de drets.

Sànchez, número dos de la llista que va encapçalar el mateix Puigdemont el 21D i expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, en presó preventiva a Soto del Real des del 16 d'octubre.

Puigdemont ha defensat l'elecció del diputat de JxCat com a via per formar govern al més aviat possible: «He informat el president del Parlament de Catalunya que, provisionalment, retiri la meva candidatura a ser investit president de la Generalitat i li he demanat que s'iniciï el més ràpidament possible la ronda de contactes amb els diferents grups per procedir a l'elecció d'un nou candidat.

Anuncio que Junts per Catalunya proposarà el diputat Jordi Sànchez com a candidat. En Jordi és el número 2 de la nostra llista, representa com ningú els valors de Junts per Catalunya i és un home de pau injustament tancat en una presó espanyola.

Aquesta decisió es fonamenta en una única raó. Ateses les circumstàncies, aquesta és la manera perquè es pugui acordar un nou govern el més ràpid possible, d'acord amb la voluntat del poble de Catalunya que les nostres institucions continuïn governades per l'independentisme i no per l'autoritarisme del 155.»

Segons ha dit, amb aquest gest «Madrid no tindrà excusa per continuar la seva política d'ocupació», encara que admet que la decisió «no garanteix completament la restauració de la nostra autonomia».

Per Puigdemont, la seva renúncia temporal permetrà «emprendre la propera fase del camí cap a la independència i el desplegament de la república catalana».

Així mateix, el cap de llista de JxCat revela que aquest dijous horabaixa ha presentat una demanda contra l'Estat al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides per violació dels seus drets fonamentals.

«Un equip d'advocats internacionals ha presentat en nom meu una demanda contra l'Estat espanyol davant el Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides per la violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics. Aquests instruments reconeixen expressament el dret a l'autodeterminació. I, més específicament, garanteixen el dret a l'opinió i a la participació polítiques. No s'ha declarat formalment cap estat d'emergència a Espanya que pogués justificar la suspensió d'aquests drets.»

En aquest sentit, Puigdemont anuncia una «ofensiva política i jurídica internacional perquè l'Estat espanyol no pugui continuar trepitjant els nostres drets col·lectius i individuals».

Tornar 'com un home lliure'

El 130è president de la Generalitat ha advertit en el missatge que els catalans «ens mereixem ser tractats amb dignitat, i això avui no passa». I ha afegit que confia poder tornar a Catalunya en el futur: «No claudicarem davant l'actuació il·legítima dels que han perdut a les urnes ni davant l'arbitrarietat dels qui estan disposats a pagar el preu d'abandonar l'Estat de Dret i la justícia per defensar la unitat de la pàtria. Tinc plena confiança que guanyarem i que un dia, espero que ben aviat, pugui retornar a Catalunya com un home lliure.»

Missatge institucional després del primer ple

El missatge institucional arriba després que, al matí, el Parlament ha ratificat Puigdemont però no pas la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre. Així ho han votat Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP en el primer ple de la nova cambra catalana, des de la seva constitució fa un mes i mig.

Aquesta votació ha desbloquejat la investidura de Puigdemont que, al cap d'unes hores, ha optat per cedir el lloc a Sànchez.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.