algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Aprovada la Llei del Referèndum

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres 6 de setembre, a les 21.32 h, la Llei del Referèndum amb la qual el Govern de Carles Puigdemont convocarà la consulta sobre la independència de Catalunya el diumenge 1 d'octubre.

Els vots dels diputats

La Càmera ha donat llum verda a la llei amb els 72 vots a favor de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó. Hi ha hagut 11 abstencions de SíQueEsPot. No hi ha hagut vots en contra perquè Cs, PSC i PP han abandonat l'hemicicle com a senyal de protesta contra la llei. JxSí i la CUP han aprovat aquesta iniciativa malgrat els diferents advertiments que han tengut en contra: el president del Govern, Mariano Rajoy, que ha demanat al Tribunal Constitucional que anul·li la tramitació i la Fiscalia Superior de Catalunya que ha anunciat una querella contra els membres sobiranistes de la Taula.

Els partidaris

- El líder de JxSí, Lluís Corominas, ha defensat l'aprovació de la llei: «Avui no acaba res, avui comença tot», i ha assegurat que organitzar aquest referèndum està emparat pels drets humans i pels drets fonamentals dels pobles.

- La diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha defensat que, amb l'aprovació de la norma, Catalunya passa de l'autonomia a la sobirania, i ha posat en mans del Govern la responsabilitat de culminar el treball: «Si assumiu la vostra responsabilitat, no tingueu dubte que la gent assumirà la seva anant a votar».

- Malgrat el seu vot favorable, el diputat no adscrit del Parlament Germà Gordó ha defensat que el Govern i les institucions catalanes continuïn dialogant amb l'Estat «per arribar a un acord», i ha demanat canviar la pregunta del referèndum perquè no inclogui el terme 'república'.

Els contraris

- La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat JxSí i la CUP de posar en risc l'autonomia de Catalunya: «Han trepitjat els drets d'una majoria de ciutadans representats en l'oposició. Quin concepte de democràcia tenen?».

- El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que l'Estatut és «la primera víctima» de la llei del referèndum perquè suposa un atac directe a la legalitat catalana actual, i ha alertat que la norma que dóna empara legal a la consulta posa en risc la unitat civil a Catalunya.

- El líder de SíQueEsPot, Lluís Rabell, ha defensat la seva abstenció per l'actitud del Govern del PP davant la demanda del referèndum, però ha alertat que JxSí i la CUP han assestat el «cop més greu a la democràcia des del restabliment de la Generalitat» per com han tramitat la iniciativa.

- El líder del PP, Xavier García Albiol, ha negat qualsevol validesa del que ha aprovat aquest dimecres la Càmera i ha advertit els sobiranistes: «Tots vostès saben que aquesta llei no entrarà en vigor mai i que el referèndum no se celebrarà perquè és un atac a la democràcia i a la llibertat».

Tramitació exprés i lletrats

La llei del referèndum no figurava en l'ordre del dia del ple, però JxSí i la CUP han forçat la seva inclusió amb una polèmica maniobra que ha indignat els partits de l'oposició. Aquesta oposició ha considerat que els seus drets s'han vist completament retallats. JxSí i la CUP han imposat amb els seus vots que la llei s'hagi aprovat en un únic ple, amb prou feines tres hores per presentar esmenes i negant la possibilitat que l'oposició pogués presentar un recurs contra el text en el Consell de Garanties Estatutàries perquè aquest òrgan analitzés la legalitat de la norma.

La impossibilitat de presentar una sol·licitud de dictamen ha centrat gran part del debat: si s'hagués permès presentar un recurs, l'aprovació de la llei hauria d'haver-se posposat un mes i el referèndum no s'hauria pogut celebrar l'1 d'octubre. Durant la jornada també ha destacat la posició dels lletrats: s'han desmarcat de la decisió dels sobiranistes de tramitar i aprovar la llei i els han advertit que la seva decisió suposa desobeir el Tribunal Constitucional (TC).

Llei de Transitorietat: la propera passa

Una vegada aprovada la Llei del Referèndum, el següent objectiu dels sobiranistes és aprovar la llei de transitorietat jurídica. Aquesta estableix el mecanisme de desconnexió de Catalunya i cerca fer efectiva la independència si l'1 d'octubre guanya el 'SÍ'.

JxSí manté la incògnita sobre quan portaran al Parlament aquesta llei, i fonts sobiranistes contemplen que sigui aquest proper dijous o divendres (7 o 8 de setembre) i la CUP ja ha manifestat públicament que vol que l'aprovació sigui aquesta setmana.

Els grans moments de la jornada (DiariAra):

Algunes reaccions de la jornada:

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.